Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu konačno dobija železničku vezu sa gradom

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova dvokolosečna pruga olakšaće prevoz putnika između Beograda, aerodroma i budućeg Nacionalnog stadiona

Foto: CRRC

Jedna od najznačajnijih investicija u okviru projekata za EXPO 2027 jeste nova železnička linija koja će povezati Aerodrom „Nikola Tesla“ i Nacionalni stadion u Surčinu sa Beogradom. Ova trasa duga 18 kilometara pružaće vezu između magistralne pruge Beograd - Novi Sad, aerodroma Nikola Tesla i budućeg stadiona, namenjena isključivo putničkom saobraćaju sa tri stajališta i jednom stanicom piše Beobuild.

Prvi radovi započeti su ovog leta kod stanice „Zemun Polje“, gde je u toku izgradnja vijadukta, ključnog objekta na novoj pruzi. Ova građevina će omogućiti povezivanje buduće pruge sa postojećom stanicom, a vozovi iz pravca aerodroma ulivaće se u postojeći kolosek 1.

Nakon Zemun Polja, pruga se proteže ka naselju Dobanovci, gde je planirano prvo stajalište „Singidunum“. Naselje će biti opremljeno velikim parkingom „Parkiraj i vozi se“, omogućavajući putnicima jednostavan prelazak sa automobila na voz. Dalje, pruga prelazi preko autoputa ka Šidu, denivelisanom konstrukcijom, i vodi ka stajalištu pored Aerodroma „Nikola Tesla“.

Stajalište na aerodromu će biti udaljeno oko 500 metara od Terminala 1, pa se postavlja pitanje o načinima povezivanja aerodroma i železničkog stajališta. Nakon aerodroma, pruga nastavlja ka Surčinu, gde je planirano stajalište za stanovnike tog područja. Trasa se potom penje na vijadukt koji prelazi magistralu Novi Beograd-Surčin, zatim vodi do Nacionalnog stadiona, gde se završava.

(Aero.rs)