Prvi letovi na ekološki prihvatljivo gorivo (SAF): Virgin sa Boeingom 787, Emirates sa Airbus 380

Vreme čitanja: oko 2 min.

Emirates i Virgin Airlines izveli test letove koristeći umesto konvencionalnog avionskog goriva - mešavinu organskog otpada, ulja i masnih nusproizvoda

Virgin Atlantic

Najpre je kompanija Emirates postala prva svetska avio-kompanija koja je 22. novembra izvela demonstracioni let avionom Airbus A380 koristeći 100% održivo avio gorivo (SAF).

Potom je jutros, 28. novembra, britanska kompanija Virgin Atlantic ser Ričarda Brensona podigla svoj Boeing 787 Dreamliner sa aerodroma Hitrou u Londonu (LHR) na prvi  transatlantski let ka aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku (JFK) koristeći samo ekološki prihvatljivo gorivo u svojim rezervoarima.

Ni na jednom od letova - nije bilo putnika, bar ne onih koji su kupili kartu. Ali, oba ova leta pokazala su da se i u ovoj grani industrije može ponašati mnogo odgovornije prema životnoj okolini.

Pitanje zagađenja jedno je od najtežih koje se često povezuje sa avio-industrijom i njenim transportnim kapacitetima. Utoliko je važnije što su ova dva leta obavljena u tako kratkom razmaku.

Do sada su mnoge kompanije, u želji da smanje emisiju ugljen-dioksida u atmosferu, mešale ekološki prihvatljivo gorivo (SAF) sa klasičnim avionskim gorivom u razmeri 50:50. Letovi kompanija Emirates i Virgin Atlantic prvi su koji su se oslanjali u potpunosti na SAF.

Takozvana održiva, odnosno ekološki prihvatljiva avionska goriva mogu se praviti od raznih elemenata, uključujući i kućni organski otpad, upotrebljeno kuhinjsko ulje, usevi raznih biljaka (kukuruza, suncokreta, pšenice itd).

Za let od Londona do Njujorka potrošeno je 50 tona ekološki prihvatljivog goriva, napravljenog od 88% otpadnih masnoća i 18 odsto otpada kukuruznih nusproizvoda.

Prema podacima servisa za praćenje avio-saobraćaja Flightradar24, let VS100 trajao je 7 časova i 16 minuta, a pređena je udaljenost od 5,554 km. Čast da uđe u istoriju kao prvi komercijalni avion koji je preletao Atlantik pogonjen u potpunosti sa ekološki prihvatljivim gorivom pripala je Boeingu 787-9 G-VIDA koji nosi ime Lucy in the sky, po pesmi čuvenih Bitlsa iz 1967. godine.

Flightradar24
Airbus A380 kompanije Emirates poleteo je sa četiri tone goriva sa Međunarodnog aerodroma u Dubaiju (DXB), napravio krug nad Persijskim zalivom i vratio se na matični aerodrom. Let je trajao 32 minuta.

Ranije ove godine kompanija Emirates je napravila sličan let koristeći avion Boeing 777-300 ER.

Ova kompanija dobila je tokom prošlog meseca prvu količinu SAF goriva od kompanije Shell Aviation. Radi se o skoro 1.2 miliona litara ekološki prihvatljivog goriva koje je namenjeno za sedište avio-kompanije iz Dubaija.

"Zelena" goriva mogu da smanje emisiju ugljenika-dioksida do 85 odsto u poređenju sa konvencionalnim gorivom za mlazne avione.

Demonstracioni letovi poput ovih doprinose standardizaciji SAF letenja i proizvodnje ove vrste goriva, što je još uvek najveći problem.

(Aero.rs)