Lufthansa planira da ukine liniju za Peking: Zbog obilaska ruskog vazdušnog prostora troškovi dramatično rastu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Povećani izadaci za gorivo i sve veća konkurencija kineskih prevoznika su razlozi zbog kojih Lufthansa razmatra mogućnost ukidanja ove linije

Foto: Shutterstock

Nemačka avio-kompanija Lufthansa mogla bi uskoro da ukine liniju Frankfurt - Peking usled rastućih troškova uzrokovanih obilaskom ruskog vazdušnog prostora.

Lufthansa navodno razmatra da obustavi saobraćaj na liniji između Frankfurta (FRA) i Pekinga (PEK). Na nekada popularnoj liniji Lufthanse na kojoj su leteli Airbus A380 i Boeing 747 danas je manje potražnje, te ove gradove sada povezuju Airbus A340 avioni pet puta nedeljno, piše Aero Time.

Ovi letovi ipak bi mogli da budu ukinuti. Zbog uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i posledične zabrane preleta iznad vazdušnog prostora najveće zemlje sveta, Lufthansa je primorana da letove obavlja zaobilaznom rutom.

Foto: Shutterstock

Umesto preko Rusije, avioni Lufthansa ali i drugih evropskih prevoznika na putu do Dalekog istoka preleću Turksu, Kazahstan, Gruziju, Uzbekistan i druge zemlje što je produžilo vremena letova, prenosi RuAviation.

Zbog dužih putovanja, avioni troše veću količinu kerozina te troškovi avio-kompanije rastu. Povećani izadaci za gorivo i sve veća konkurencija kineskih prevoznika navodno su razlozi zbog kojih Lufthansa razmatra mogućnost ukidanja ove linije.

Još uvek nije poznato hoće li Lufthansa obustaviti saobraćaj između Frankfurta i Pekinga, a takva odluka treba da bude donesena u oktobru, preneo je Aero Time pozivajući se na izvore iz industrije. Linija između Minhena (MUC) i Pekinga ipak bi mogla da ostane u mreži Lufthansa.

Foto: Shutterstock

Prevoznici sa Starog kontinenta imaju velike probleme sa avio-operacijama ka Kini i drugim zemljama Dalekog istoka. British Airways je nedavno najavio da obustavlja letove za Peking i da smanjuje broj polazaka za Hong Kong. Virgin Atlantic odustaje od linije za Šangaj i Hong Kong.

Sa druge strane, Austrian Airlines i Swiss nisu obnovili letove za Peking nakon pandemije korona virusa.

(Aero.rs)