Švajcarski prevoznici nastavljaju saradnju: Avioni Helvetic Airways-a još pet godina u službi Swiss-a

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tako će tokom predstojeće zimske sezone u mreži Swiss-a leteti devet Embraer aviona dok tokom letnje sezone 2025. godine na linijama avio-kompanije treba da se nađe 15 Helvetic Airways letelica

Avio-kompanije Swiss International Air Lines produžila je partnerstvo sa švajcarskim prevoznikom Helvetic Airways na dodatnih pet godina. Tokom ovog perioda, avioni i posade Helvetic Airways leteće u mreži Swiss.

Članica Lufthansa Grupe, avio-kompanija Swiss, saopštila je u utorak 1. oktobra da je produžila wet-lease aranžman sa Helvetic Airways. Ovaj po pravilu kratkoročni lizing aranžman trajaće pet godina, a predviđeno je da Embraer avioni Helvetic Airways, kao i njihove posade, lete na linijama Swiss-a.

Foto: Shutterstock

Tako će tokom predstojeće zimske sezone u mreži Swiss leteti devet Embraer aviona iz serija E1 i E2 dok tokom letnje sezone 2025. godine na linijama bazelske avio-kompanije treba da se nađe 15 Helvetic Airways letelica.

Putnici Swiss će leteti sa Embraer E190-E2, E195-E2, E190-E1 i E195-E1.

Helvetic Airways je osnovan 2003. godine i pokrenuo je avio-operacije sa jednim Fokker 100 avionom. Saradnju sa Swiss započinje 2007. godine i sredinom 2010-ih godina uvrštava prve Embraer letelice u svoju flotu. Avio-kompanija danas koristi 22 aviona - deset letelica iz Embraer E1 porodice letelica kao i dvanaest novijih Embraer E2, pokazuju podaci Planespotters.

Mokri lizing (eng. wet-lease) aranžmanima predviđeno je iznajmljivanje aviona i posada drugim avio-kompanijama. Prevoznik koji svoje avione daje u najam takođe se stara o održavanju vazduhoplova kao i njegovom osiguranju.

Ovakvi aranžmani najčešće se koriste u kratkom vremenskom periodu zbog naglog porasta potražnje ili operativnih problema sa flotom avio-kompanija. Uprkos tome, u prethodnih nekoliko godina prevoznici često biraju da duže vremena koriste iznajmljene letetice po wet-lease modelu, što nije nepoznanica ni srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji.

(Aero.rs)