Smanjene isporuke Airbusa dovode u pitanje ostvarenje godišnjeg cilja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropski proizvođač aviona suočava se sa izazovima u snabdevanju, usporavajući proizvodnju i potencijalno ugrožavajući planove za isporuku 770 aviona do kraja godine

Foto: Shutterstock

Airbus, evropski gigant u proizvodnji aviona, suočava se sa sporijim tempom isporuka tokom septembra, što postavlja pitanje da li će uspeti da ispuni svoj revidirani cilj za 2024. godinu. Nakon što je u julu smanjio svoj godišnji cilj isporuke sa 800 na 770 aviona, kompanija se i dalje bori sa izazovima u lancu snabdevanja, uključujući nedostatak ključnih delova poput LEAP motora i stajnog trapa.

Do sada je Airbus isporučio oko 477 aviona u 2024. godini, prema podacima koje je objavila konsultantska firma Cirium Ascend. U septembru je isporučeno oko 36 aviona, što je manje u poređenju sa 55 aviona koliko je isporučeno u istom periodu prošle godine. Ovaj tempo usporava sposobnost kompanije da dostigne godišnji cilj, iako Airbus ima istoriju iznenađujuće uspešnih isporuka u poslednjem kvartalu godine.

Uz spor rast proizvodnje uskotrupnih letelica A320neo serije, unutrašnji pritisak u kompaniji raste, dok je izvršni direktor Gijom Fori izrazio nezadovoljstvo zbog slabog napretka. Kompanija pokušava da stabilizuje isporuke uz istovremenu kontrolu troškova kroz novi program "LEAD!" koji ima za cilj uštede u 2024. godini.

Iako postoje male šanse da se cilj od 770 isporuka ostvari, izazovi u proizvodnji i snabdevanju mogli bi dodatno otežati situaciju, uz rastuće troškove usled produženih ruta i kašnjenja isporuka.

Airbus se nada da će kroz ovaj krizni period prebroditi izazove i osigurati stabilniji tempo isporuka u nadolazećim mesecima.

(Aero.rs)