Airbus razmatra mogućnost postavljanja završne linije za montažu u Indiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indija u savršenoj poziciji da doprinese rešavanju trenutnih izazova u globalnom lancu snabdevanja avio-komponenti, koji se suočava sa ozbiljnim uskim grlima.

Foto: Shutterstock

Francuska delegacija, koju predvodi generalni direktor Airbus-a, Gijom Fori, posetila je Indiju sa ciljem unapređenja saradnje između dve države u oblasti vazduhoplovne industrije. Više od 100 visokih predstavnika iz 60 kompanija, uključujući proizvođače opreme i startape, učestvovalo je u ovom važnom sastanku. Tokom seminara, otvorena je tema potencijalne završne linije za montažu Airbus aviona u Indiji, što bi moglo značajno proširiti ulogu te zemlje u globalnom lancu snabdevanja.

Fori je istakao da je Indija u savršenoj poziciji da doprinese rešavanju trenutnih izazova u globalnom lancu snabdevanja avio-komponenti, koji se suočava sa ozbiljnim uskim grlima. Iako Airbus ima planove za isporuku 770 aviona ove godine, kašnjenja u isporuci delova otežavaju povećanje proizvodnje. Fori smatra da bi uključivanje indijskih kompanija u lanac snabdevanja moglo pomoći u ubrzanju procesa i ostvarivanju proizvodnih ciljeva.

Kada je upitan o mogućnosti uspostavljanja završne linije za montažu aviona u Indiji, Fori je naveo da je to svakako opcija koju Airbus razmatra. Međutim, naglasio je da se takvi potezi donose tek kada postoje pravi uslovi za njihovu realizaciju. „Radimo na ovim modelima tamo gde je to smisleno i kada je pravo vreme,” rekao je Fori, aludirajući na dugoročne mogućnosti za regionalne avione.

Indija, pod vođstvom svog ministarstva za civilno vazduhoplovstvo, sve više teži da postane ključni igrač u globalnoj avio-industriji. Proizvodnja komercijalnih, ali i vojnih letelica, kao i razvoj infrastrukture za električne letelice (eVTOL), predstavljaju oblasti u kojima Indija vidi svoju šansu. Bivši ministar Jyotiraditya Scindia već je isticao da je vreme za ovakav razvoj povoljno, što može doprineti rastućoj ulozi Indije na međunarodnom planu.

U narednim godinama, biće zanimljivo pratiti kako će se Indija pozicionirati u globalnom ekosistemu proizvodnje i snabdevanja aviona.

(Aero.rs)