Embraer E-190F u potpunosti sertifikovan od strane Federalne uprave za avijaciju

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi let E-190F obavljen je u aprilu 2024, a avion je svoj javni debi imao na renomiranom Farnborough Airshow-u u julu

Foto: Shutterstock

Embraer je nedavno postigao značajan uspeh potpunom sertifikacijom svog modela E-190F od strane Federalne uprave za avijaciju (FAA). Ovaj model predstavlja deo Embraerove vizije da zadovolji rastuće zahteve tržišta e-trgovine i modernih logističkih rešenja, gde brza isporuka, efikasnost i decentralizovane operacije igraju ključnu ulogu. E-190F je razvijen da upopuni prazninu na tržištu vazdušnog transporta tereta, zamenjujući starije, manje efikasne avione.

Ovaj kargo avion je deo šireg trenda prelaska na efikasnija, ekonomičnija rešenja za prevoz robe. U poređenju sa većim uskotrupnim kargo avionima, E-190F nudi do 30% niže operativne troškove, dok u isto vreme pruža bolju fleksibilnost zahvaljujući mogućnosti sletanja na manje, regionalne aerodrome, što ga čini idealnim za sve složenije potrebe isporuka e-trgovine. Program konverzije putničkih aviona E-Jet u teretne pokrenut je 2022. godine. Embraerovi konvertovani kargo avioni pružaju više od 40% dodatne zapremine u odnosu na turboprop kargo avione, dok imaju tri puta veći domet.

E-190F može da ponese 13.500 kg, čime omogućava veći obim isporuka za rastuća regionalna tržišta, uz zadržavanje nižih troškova u poređenju sa većim uskotrupnim avionima. Početak globalne sertifikacije i FAA sertifikacija je samo deo globalne kampanje sertifikacije ovog modela, jer je prethodna brazilska od strane Nacionalne agencije za civilnu avijaciju (ANAC) završena u julu 2024. Očekuje se da će Evropska agencija za bezbednost u avijaciji (EASA) dati svoje odobrenje do kraja godine, čime će E-190F dobiti široko priznanje u globalnoj industriji.

Prvi let E-190F obavljen je u aprilu 2024, a avion je svoj javni debi imao na renomiranom Farnborough Airshow-u u julu. Model je odmah privukao pažnju mnogih igrača u industriji, prepoznajući njegov potencijal kao ključnog igrača u budućim kargo operacijama. Martin Holmes, glavni komercijalni direktor Embraer Commercial Aviation, naglasio je da je ovaj model koncipiran kao odgovor na sve veću globalnu potražnju za bržim isporukama, ne samo u metropolama, već i u ruralnim i regionalnim područjima.

Sa snažnim prisustvom E-Jet aviona širom sveta, Embraerova konverzija u teretne avione nudi savremena rešenja za kompanije koje žele da optimizuju svoje kargo operacije. E-190F postavlja nove standarde u efikasnosti i održivosti, a sa globalnim trendom rasta e-trgovine i sve većim zahtevima za brzim i pouzdanim transportom robe, ovaj avion je pozicioniran da postane važan igrač u industriji vazdušnog teretnog saobraćaja. Sa impresivnim karakteristikama poput većih kargo aviona, nižih operativnih troškova i fleksibilnijih ruta, Embraer E-190F otvara novu eru u vazdušnom kargo saobraćaju. Kako se globalna trgovina razvija i zahtevi za brzim isporukama rastu, E-190F će igrati centralnu ulogu u povezivanju tržišta širom sveta.

(Aero.rs)