Boeing podigao 10 milijardi dolara kredita, planira još 25 milijardi od prodaje deonica

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bank of America, Citibank, Goldman Sachs i JPMorgan Chase stali iza četiri kredita, proizvođač aviona samo prošlog meseca u gubitku od pet milijardi dolara zbog štrajka

Foto: Shutterstock/First Class Photography

Jedan od globalnih igrača u proizvodnji aviona - Boeing - sklopio je ugovore sa četiri američke banke radi zajma ukupne vrednosti od 10 milijardi dolara. Iza ova četiri kredita stoje Bank of America, Citibank, Goldman Sachs i JPMorgan Chase.

Kompanija planira, prema najnovijem planu o oporavku kompanije i njenog poslovanja, da prikupi još 25 milijardi dolara od prodaje hartija od vrednosti.

"Ovo su dva razumna koraka da se podrži pristup likvidnosti kompanije," navodi se u izjavi Boeinga, dodajući da će prikupljanje sredstava pomoći kompaniji da "prebrodi izazovno okruženje."

Foto: Shutterstock/Thiago B Trevisan

Boeing se suočio sa brojnim izazovima u 2024. godini. Ovaj ugledni proizvođač aviona suočio se sa padom cene akcija od 40% od početka godine, a američke Agencije za kreditni rejting su navele da bi dugovi kompanije mogli biti degradirani na status "junk" obveznica, piše Business Insider.

Oko 33.000 radnika je u štrajku od sredine septembra, zahtevajući povećanje plata i vraćanje tradicionalnog penzionog plana.

Foto: Tanjug/AP

Ron Epstein, analitičar Bank of America, procenio je da štrajk u Boeingu košta kompaniju i njene deoničare oko 50 miliona dolara dnevno. U analizi podeljenoj sa CNN-om, eksperti iz kompanije Anderson Economic Group su prcenili da je štrajk proizvodnih radnika tokom proteklog meseca koštala kompaniju pet milijardi dolara!

U petak, 11. oktobra, Boeing je najavio planove da otpusti 17.000 radnika, ali i dodatno odlaganje svog dugo iščekivanog 777X aviona, koji se sada očekuje u 2026. godini. Ova informacija naročito je zabrinula kupce kao što je avio-prevoznik Emirates: njen prvi čovek, Tim Klark, najavio je da će "kompanija imati ozbiljan razgovor sa predstavnicima Boeinga" o čemu je pisao naš portal.

(Aero.rs)