Croatia Airlines zakazala za 3. januar 2025. uvođenje drugog A220, avion dobio ime Split

Vreme čitanja: oko 1 min.

Planirano je da u prvom periodu oba Airbusa održavaju šest operacija dnevno, odnosno tri povratna leta tokom januara

Ukoliko ponovo ne dođe do neplaniranih odlaganja, Croatia Airlines bi mogla svoj drugi Airbus A220-300 sa 149 sedišta da uvede u flotu do kraja godine, a prvi njegov let trebalo bi da se odigra 3. januara sledeće godine na liniji Dubrovnik Zagreb.

Novi avion će se zvati - Split (prvi se zove Zagreb). Prema trenutnom rasporedu, kako javlja EX-YU Aviation, avion će ući u saobraćaj početkom sledeće godine: jedan A220 će leteti na liniji između popularnog letovališta i glavnog grada, dok će drugi A220-300 u isto vreme leteti između Zagreba i Brisela.

U proseku, avio-kompanija je planirala da svaki od svoja dva A220 aviona održi šest operacija dnevno, odnosno tri povratna leta tokom januara.

Moguće su prilagođavanja datuma ulaska u službu u ovoj ranoj fazi. Hrvatski prevoznik je potvrdio da će isporuka drugog A220 biti izvršena do kraja ove godine.

Treći avion A220 Croatia Airlinesa, koji je već dobio svoj serijski broj, trebalo bi da stigne u martu 2025. godine, a do decembra sledeće godine biće isporučeno još pet aviona.

Kao rezultat toga, Croatia Airlines će imati ukupno osam novih aviona do kraja 2025. godine. Četiri dodatne jedinice biće dodate 2026. godine, a još tri 2027.

Svi avioni se proizvode u proizvodnom pogonu A220 Mirabel u blizini Montreala u Kanadi. Croatia Airlines je obezbedila avione putem finansijskog lizinga, pri čemu su avioni u vlasništvu leasing kompanija. Dva od petnaest aviona biće nešto manji, serije A220-100.

(Aero.rs)