Qatar Airways obavio prvi komercijalni let sa Starlink internetom: Nova era konektivnosti u avionima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Testiranja brzine pokazala su prosečne rezultate od 150 mbps za preuzimanje i oko 50 mbps za slanje, što je daleko iznad standardnih avio-konekcija

Shutterstock

Qatar Airways je napravio značajan korak napred u svetu avionske tehnologije, obavljajući svoj prvi komercijalni let sa Boeing 777 opremljen Starlink internetom Elona Maska. Ova usluga omogućava putnicima da uživaju u bržoj, jednostavnijoj i kvalitetnijoj internet konekciji, koja je do sada bila nezamisliva u avionima. Na letu, koji je pratila ekipa Simple Flying-a, Starlink je impresionirao svojim performansama, pokazujući potencijal da u potpunosti promeni način na koji putnici koriste internet tokom leta.

Jednostavno povezivanje i besprekorno strimovanje

Jedna od najznačajnijih prednosti Starlink interneta je lakoća upotrebe. Za razliku od standardnih avionskih WiFi usluga, gde se putnici suočavaju sa komplikovanim prijavljivanjem i često nestabilnom vezom, Starlink je eliminisao sve te probleme. Na letu Qatar Airways-a, putnici su se automatski povezali na mrežu bez potrebe za prijavom ili dodatnim plaćanjem. Ova jednostavnost korišćenja pokazuje koliko je Starlink unapredio iskustvo povezivanja u avionima.

Kvalitet interneta bio je na nivou kućne mreže, ako ne i bolji. Testiranja brzine pokazala su prosečne rezultate od 150 mbps za preuzimanje i oko 50 mbps za slanje, što je daleko iznad standardnih avio-konekcija. Čak su i aktivnosti poput preuzimanja filma „Titanic“ u visokoj rezoluciji bile moguće za samo tri minuta. Ovakva brzina omogućiće putnicima da bez problema strimuju filmove i igrice tokom leta, što je do sada bilo gotovo nezamislivo.

Foto: Qatar airways, Starlink

Novo poglavlje u avionskoj komunikaciji

Starlink nije samo koristan za zabavu, već nudi i mogućnost obavljanja visokokvalitetnih audio i video poziva. Tokom testiranja, putnici su mogli da obave video pozive sa prijateljima i porodicom u visokoj rezoluciji, bez ikakvih prekida. Na probnom letu, čak je i izvršni direktor Qatar Airways-a, Badr Mohammed Al Meer, obavio video poziv sa Elonom Maskom, potvrđujući vrhunski kvalitet ove tehnologije.

Ovaj uspešan let sa Starlink internetom pokazuje da su avio-kompanije na pragu nove ere povezanosti tokom leta. Očekuje se da će i druge avio-kompanije, poput airBaltic-a i Air France, uvesti ovu tehnologiju do kraja godine, što će značajno unaprediti iskustvo putnika širom sveta.

Qatar Airways, poznat po svojim inovacijama i visokim standardima, još jednom je dokazao zašto se nalazi u vrhu svetske avijacije, a Starlink tehnologija obećava da će putovanja avionom učiniti još prijatnijim i produktivnijim za sve putnike.

(Aero.rs)