Ovako se nosi srpska zastava: Dan Policije iz vazduha

Vreme čitanja: oko 2 min.

Helikopteri MUP Srbije nosili su zastave veličine sedam sa pet metara na užetu dužem od 30 metara

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije održana je danas u Nastavnom centru MUP Makiš u Beogradu u prisustvu najviših državinh zvaničnika uključujjući i predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Helikopterska jedinica MUP Srbije, kao jedan od u javnosti veoma prepoznatljiv deo srpske policije uzeo je na svečanosti učešće sa čak sedam letilica.

Jedan H145M i jedan protivpožarni Kamov Ka-32 bili su izloženi na tehničko-taktičkom zboru za razgledanje posetiocima, očivano na oduševljenje onih najmlađih koji mnogi maštaju da jednog dana postanu piloti, možda baš policijskih letilica.

Helikopterska jedinica MUP Srbije

Kamuflažni Airbus Helicopters H145M i čini se svevremenski Agusta-Bell AB212 Huey pružali su podršku specijalnih policijskih jedinica u pokaznoj vežbi na zemlji - zvuci mitraljeza montiranog na vrata ovog legendarnog helikoptera sigurno su bar na trenutak trgli iz nemali broj nedeljnih posetilaca Savskoj jezera u vrelo nedeljno podne.

Defile jedinica policije ispred svečane bine ne bi bio potpun bez defilea iznad: Airbus Helicopter H215 Superpuma i dva H145M preletela su svečanost u formaciji noseći državnu zastavu Republike Srbije i dve zastave MUP Srbije, dimenzija 7x5  metara.

Helikopterska jedinica MUP Srbije

Poređenja radi, zastava je veća od dužina trupa helikoptera Airbus H145M koja iznosi 6,2 m dok je ceo helikopter dugačak nešto više od 13 metara. Dužina užeta (uslovno rečeno "jarbola") za zastavu i teg na njegovom kraju čine letenje u ovakvoj konfuguraciji specifičnim i profesionalno izazovnim.

Prethodnih dana letilice HJ MUP su uvežvbavale ovaj nalet o čemu je Aero.rs pisao u petak.

Helikopterska jedinica MUP Srbije

Ovo nije prvi put da se piloti, mehaničari i helikopteri HJ MUP Srbije nađu u ulozi "barjaktara": Do sada su viđeni sa velikim srpskim zastavama iznad Beograda i prilkom proslave Dana srpskog jedinsta, slobodne i nacionalne zastave, o čemu je tada Aero.rs pisao.

Foto: MUP

Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije obeležava se u znak sećanja na 1862. godinu, kada je srpska Žandarmerija, na Duhove, odigrala presudnu ulogu u sukobima kod beogradske Čukur česme, kao i tokom turskog bombardovanja Beograda narednog dana.

(Aero.rs)