Airbusov eksperimentalni Racer helikopter postigao brzinu od preko 400 km/h

Vreme čitanja: oko 1 min.

Generalni direktor Airbus Helicopters Bruno Even izjavio je da su registrovane performanse, stabilnost i ponašanje eksperimentalne letelice u vazduhu obećavajuće

Eksperimentalna letelica Racer razvijena od strane Airbus Helicopters postigla je brzinu od preko 400 km/h tokom nedavnih testiranja.

Airbus je saopštio da je Racer 21. juna, manje od dva meseca nakon svog prvog leta, tokom probnih letovao premšio ciljnu brzinu od 407 km/h, dostigavši 420 km/h u svojoj početnoj konfiguraciji. Ista je zabeležena nakon sedam probnih letova i ukupno devet sati provedenih u vazduhu.

Generalni direktor Airbus Helicopters Bruno Even izjavio je da su registrovane performanse, stabilnost i ponašanje eksperimentalne letelice u vazduhu obećavajuće.

U narednoj fazi testiranja Airbus će testirati rad Racer helikoptera u takozvanom eco-mode, odnosno režimu letenja sa jednim ugašenim motorom.

Racer je zamišljen kao demonstrator tehnologija čiji se razvoj odvija u sklopu programa European Research Clean Sky 2 (Evropska istraživanja čistog neba 2), koji je namenjen inovacijama za smanjenje CO2 i buke u avijaciji.

Ono što Racer razlikuje od drugih helikoptera iz Airbusovog portfolija jeste veoma aerodinamičan dizajn kao i korišćene "zelenijih" pogonskih agregata. Razvijen u saradnji sa Safran Helicopter Engines, hibridno-električni sistem ekološkog režima omogućava gašenje jednog od dva motora Aneto-1X tokom krstarenja.

Ovakav režim rada treba da doprinese smanjenju ugljeničnog otiska i redukciji potrošnje goriva od 20%. Airbus Racer je prvi put poleteo u aprilu ove godine o čemu je Aero.rs tada detaljnije pisao.

(Aero.rs)