Radnici Textrona, jedne od najvećih vazduhoplovnih kompanija u SAD, u štrajku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Oko 5.000 članova sindikata u Vičiti je ubedljivom većinom odbilo najnoviju ponudu kompanije za ugovor 21. septembra 2024. godine i glasalo za štrajk

Foto: Shutterstock

Međunarodno udruženje mašinista i radnika u vazduhoplovstvu (IAM), sindikat koji predstavlja radnike u štrajku u kompaniji Textron Aviation u Vičiti, Kanzas, saopštilo je da su kontaktirani posrednici i da bi pregovori "mogli potencijalno biti nastavljeni sledeće nedelje", dok štrajk i dalje traje.

Oko 5.000 članova IAM u Vičiti je ubedljivom većinom odbilo najnoviju ponudu kompanije za ugovor 21. septembra 2024. godine i glasalo za štrajk. Ponuda je uključivala povećanje plate od 26% tokom četiri godine, uz godišnji bonus i druge pogodnosti.

Sindikat se zalaže za bolje uslove rada u četiri glavne oblasti, naveli su članovi IAM u ažuriranoj izjavi objavljenoj 24. septembra 2024. godine.

Članovi IAM traže povećanje plata kako bi "održali korak sa inflacijom". Pored toga, žele "pristupačno i sveobuhvatno zdravstveno osiguranje za sebe i svoje porodice". Sindikat se takođe zalaže za "jače zaštite od otpuštanja i outsorsinga" i zahteva "poboljšan i pouzdan plan penzionisanja", navodi portal Aerotime.

"IAM ostaje posvećen obezbeđivanju pravednog dogovora za naše članove i spreman je da ostane u štrajku dok se ne postigne dogovor", rekao je Šenon Staker, IAM koordinator za vazduhoplovstvo. "Naš pregovarački tim je voljan i sposoban da sedne sa rukovodstvom Textron Aviation kako bi radili na dogovoru koji je najbolji za obe strane."

Textron Aviation je izdao saopštenje kao odgovor na štrajk, tvrdeći da je "kao i uvek posvećen saradnji i postizanju dogovora o ugovoru" sa IAM.

Textron Inc. je američka multinacionalna kompanija koja se bavi proizvodnjom raznovrsnih proizvoda, pretežno u oblasti avijacije, odbrane, industrijskih proizvoda i finansijskih usluga. Osnovana 1923. godine, Textron je poznat po svojim brendovima i kompanijama koje posluju u okviru različitih sektora, poput Cessna Aircraft Company, Beechcraft, Bell Textron itd.

(Aero.rs)