Avion XB-1 obavio treći i četvrti probni let, očekuje se da do kraja 2024. probije zvučni zid

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom ova dva probna leta za komandama aviona nalazio se glavni probni pilot, Tristan Brandenburg - Đepeto, koji je pri visini od 12.000 fita dostigao brzinu od 0.617 maha

Foto: Boom Supersonic

Eksperimentalni avion XB-1 kompanije Boom Supersonic koja je nedavno proslavila deset godina rada i razvoja na projektu povratka super-soničnih letova u komercijalnoj avijaciji, u proteklih 15 dana napravio je treći i četvrti eksperimentalni let. 

Kao i prethodnog puta, avion je poleteo iz baze Mohave Air & Space Port, a prema procenama članova tima koji rukovode ovim programom, do kraja godine bi trebalo da se prvi put "probije" zvučni zid ovim modelom aviona koji će služiti za izradu putničkog, komercijalnog vazduhoplova.

Tokom ova dva probna leta za komandama aviona nalazio se glavni probni pilot, Tristan Brandenburg - Đepeto, koji je pri visini od 12.000 fita dostigao brzinu od 0.617 maha.

XB-1 poleteo je prvi put 22. marta ove godine, o čemu je portal Aero.rs prvi pisao na ovim prostorima. Prema planovima menadžmenta kompanije Boom Supersonic, pre nego što avion dostigne nadzvučne brzine, biće obavljeno deset podzvučnih letova.

Ovaj vazduhoplov predstavlja osnov za dizajn i razvoj aviona koji će nositi ime Overture (uvertira - op. aut.) i koji će, kako očekuju u ovoj kompaniji, vratiti brzinu veću od zvuka u civilnu avijaciju.

(Aero.rs)

Teme