Japanski lovci ispalili signalne rakete ka ruskom izviđačkom avionu zbog povrede vazdušnog prostora

Vreme čitanja: oko 1 min.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo da je u odgovoru na povredu podignut neodređeni broj F-15 i F-35 borbenih aviona nakon što je ruski avion ignorisao više radio upozorenja

Foto: Shutterstock

Japanski lovački avioni ispalili su signalne rakete ka ruskom izviđačkom avionu Il-38, što je prvi put da je ovakva mera preduzeta kao odgovor na povredu japanskog vazdušnog prostora. Incident se dogodio 23. septembra 2024. godine, iznad ostrva Rebun, koje se nalazi blizu Hokaida, najsevernijeg glavnog ostrva Japana. Ova akcija dolazi u trenutku povećanih tenzija u regionu, uzrokovanih rastućom vojnom saradnjom između Rusije i Kine.

Japansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je u odgovoru na povredu podignut neodređeni broj F-15 i F-35 borbenih aviona nakon što je ruski avion ignorisao više radio upozorenja. Ovaj incident je najnoviji u seriji sve učestalijih ruskih i kineskih povreda japanskog vazdušnog prostora. Ministar odbrane Japana, Minoru Kihara, izjavio je da je ovo prvi potvrđeni upad ruskog vojnog aviona od juna 2019. godine, kada je ruski bombarder Tu-95 narušio japanski vazdušni prostor iznad Okinawe i Izu ostrva.

Foto: Shutterstock

Prema izveštajima, ruski Il-38 je tri puta ušao u japanski vazdušni prostor tokom petočasovnog leta, što je nateralo Tokio da uputi snažan diplomatski protest Moskvi. Japan je u poslednje vreme pojačao svoju vojnu budnost, naročito zbog sve bliže vojne saradnje između Rusije i Kine. Ova saradnja, koja uključuje zajedničke vojne vežbe i patrolne letove, izaziva zabrinutost u Tokiju, jer predstavlja direktan izazov japanskoj nacionalnoj bezbednosti.

Povećana učestalost ovakvih incidenata ukazuje na novi stepen tenzija u regionu, a očekuje se da će Japan nastaviti s jačanjem svoje odbrambene politike kako bi odgovorio na ove pretnje. Ovaj incident dolazi samo nekoliko meseci nakon što je Kina povećala broj vojnih aktivnosti u istočnom Pacifiku, što je dodatno doprinelo već složenoj bezbednosnoj situaciji u Aziji. Analitičari očekuju da će Tokio nastaviti s ulaganjima u modernizaciju svojih vojnih kapaciteta, uključujući nabavku naprednih borbenih aviona i protivvazdušnih sistema, kao odgovor na sve veći pritisak na regionalnu stabilnost.

(Aero.rs)