Blizak susret Su-35 i F-16: Ruski avion presekao putanju američke borbene letelice

Vreme čitanja: oko 1 min.

U trenutku kada je USAF F-16 leteo pored dva bombardera Tu-95MS, njegovu putanju naglo je "presekao" Suhoj Su-35. Na video snimku jasno se vidi kako je Su-35 napravio oštar zaokret nekoliko metara od F-16 ušavši u njegovu putanju leta

Foto: Shutterstock

Severnoamerička vazdušna komanda (North American Aerospace Command - NORAD) registrovala je prisustvo ruskih aviona blizu Aljaske. Tokom rutinskog presretanja stranih letelica, ruski Su-35 presekao je putanju kretanja jednog američkog F-16, a video ovog prema svemu sudeći opasnog manevra zabeležen je na video snimku.

NORAD je saopštio da su u sredu 23. septembra u Zoni za identifikaciju protivvazduhoplovne odbrane Aljaske (Alaska Air Defense Identification Zone - ADIZ) uočena četiri aviona ruskih oružanih snaga. Američko ratno vazduhoplovstvo (United States Air Force - USAF) poslalo je najmanje jedan borbeni avion radi presretanja ruskih letelica.

U trenutku kada je USAF F-16 leteo pored dva bombardera Tu-95MS, njegovu putanju naglo je "presekao" Suhoj Su-35. Na video snimku objavljenom na X profilu NORAD, jasno se vidi kako je Su-35 napravio oštar zaokret nekoliko metara od F-16 ušavši u njegovu putanju leta.

"Avion NORAD izvršio je bezbedno i disciplinovano presretanje ruskih vojnih aviona u ADIZ Aljaske. Ponašanje jednog ruskog Su-35 bilo je nesigurno, neprofesionalno i ugrozilo je sve – nešto što ne biste videli u profesionalnim vazduhoplovnim snagama," izjavio je general Gregory Guillot, USNORTHCOM i NORAD.

Foto: Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press Service

U saopštenju severnoameričke komande navodi se da su ruski avioni leteli iznad međunarodnih voda i da nisu ugrožavali američki i kanadski vazdušni prostor, dodavši da se ruske aktivnosti u ovoj oblasti događaju redovno i da ne predstavljaju pretnju po američku nacionalnu bezbednost.

Avion USAF navodno pripada 18. lovačkoj presretačkoj eskadrili, preneo je The War Zone.

Foto:Wikipedia/Federal Aviation Administration

ADIZ označava područje međunarodnog vazdušnog prostora koje je pod pojačanim nadzorom oružanih snaga SAD zbog "nacionalne bezbednosti". Reč je o vazdušnom prostoru u kojem civilni i vojni avioni moraju da se identifikuju Severnoameričkoj komandi, a ukoliko to ne učine rizikuju da budu presretnuti od strane borbenih aviona.

(Aero.rs)