Posle najnovijih sukoba, počela evakuacija državljana Velike Britanije i Kanade iz Libana

Vreme čitanja: oko 3 min.

U napadu Irana na Izrael korišćeni projektili Shabab-3, ali i veći broj hipersoničnih projektila, navode izvori u Iranskoj nacionalnoj gardi

Foto: Profimedia/AFP/Menahem Kahana

Nakon što su oružane snage Izraela pokrenule kopnenu ofanzivu na jugu Libana pod nazivom "Severna strela", pojedine zemlje pokrenule su planove za evakuaciju svojih građana iz bliskoistočnog regiona.

Istovremeno, ni jučerašnji raketni napad Irana na teritoriju Izraela ne ukazuje da će se situacija smiriti u ovom delu sveta. Podsetimo, na teritoriju Izraela Iran je ispalio 181 balističku raketu, a kako navodi CNN, na meti napada bili su aerodrom Ben Gurion, kancelarije Mosada i mnoge druge mete.

U napadu su korišćeni projektili Shahab-3, ali je prema izvorima u Iranskoj revolucionarnoj gardi po prvi put upotrebljen i veći broj "hipersoničnih projektila", navodi Aerotime. Napad je izveden u znak odmazde za nedavno ubisto političkog lidera Hamasa, Ismaila Hanijea, lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta operacija Korpusa Iranske revolucionarne garde Abasa Nilforushana.

Foto: Profimedia/AFP/ATTA KENARE

Zbog svega ovoga pojedine zemlje kao što su Kanada, Velika Britanija i Australija preduzele konkretne mere za "izvlačenje" svojih državljana, dok su neke (kao što su  Bugarska i Portugal) već evakuisale svoje građane civilnim ili vojnim avionima preko Kipra u subotu uveče, pre nego što su otpočeli najnoviji sukobi.

Australija je napravila plan za evakuaciju velikog broja svojih državljana iz Libije (procenjuje se da ih je oko 15.000 u ovoj zemlji), ali je apelovala na svoje građane da napuste zemlju dok je aerodrom u Bejrutu još otvoren.

Britanska vlada za danas je zakazala let za svoje državljane iz Libana: avion koji će prevoziti državljane ove zemlje poleteće sa međunarodnog aerodroma Bejrut-Rafik Hariri (BEY), pri čemu će prioritet imati najugroženiji.

"Situacija u Libanu je nestabilna i može se brzo pogoršati. Bezbednost britanskih državljana u Libanu ostaje naš najveći prioritet. Zbog toga vlada Ujedinjenog Kraljevstva organizuje let kako bi pomogla onima koji žele da odu. Ključno je da odete sada, jer dalja evakuacija možda neće biti zagarantovana", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami. Dodatno, oko 700 vojnika raspoređeno je u vojne baze na Kipru kako bi doprinele lakšoj evakuaciji u narednom periodu, javlja France24.

facebook.com/IsraeliAirForce.EN

Istovremeno, i Kanada je objavila da je rezervisala 800 mesta na komercijalnim letovima koji će napustiti Liban u narednim danima, ali je obezbedila i dodatne, vojne opcije zarad evakuacije svojih državljana iz Libana, zahvaljujući trupama raspoređenim na Kipru.

„Ako ste kanadski državljanin u Libanu, morate otići sada. Ako vam se ponudi mesto, iskoristite ga odmah”, napisala je kanadska ministarka spoljnih poslova Melani Žoli na mreži X.

Druge zemlje poput Nemačke, Francuske i Japana uspostavile su planove za bezbednost svojih građana u Libanu, ali ostaje da se vidi da li će se oni promeniti nakon najnovije eskalacije sukoba koju je objavio IDF.

Oko 110 nemačkih državljana napustilo je u ponedeljak posle podne Bejrut avionom Airbus A321 u sastavu Nemačkog ratnog vazduhoplovstva (Luftwaffe), a ambasada ove zemlje pomoći će svim državljanima Nemačke koji budu hteli da napuste Liban.

"U ovom trenutku podržavamo odlazak naših građana, ali nismo u režimu sprovođenja evakuacije", saopštila je vlada u Berlinu.

Francuska koja još nije naredila obaveznu evakuaciju svojih državljana obezbedila je "sigurne rute" preko aerodroma na Kipru, a razmatra i opciju evakuacije preko Turske.

Foto: Profimedia/AFP/Ahmad GHARABLI

Japanska vlada pozvala je svoje građane da napuste Liban komercijalnim letovima. Istovremeno, zvanični Tokijo sprema se za vojnu operaciju evakuacije: transportni avioni C-2 odleteli su u Jordan i Grčku i tamo će biti do daljeg.

Postoje i zemlje koje u ovom trenutku ne povlače konkretne poteze zarad evakuacije svojih državljana: Sjedinjene Države još nisu pokrenule protokole za povratak svojih građana.

(Aero.rs)