Helikopter UH-60 postaje bespilotna letelica: Sikorsky pretvara Black Hawk u daljinski upravljani vazduhoplov

Vreme čitanja: oko 1 min.

Instalacija softvera i hardvera na eksperimentalni Black Hawk će prema najavama Lockheed Martin biti sprovedena u 2025. godini. Testiranje podrazumeva procenu različitih senzora za uočavanje i izbegavanje pretnji, prepreka i terena

Foto: Photo courtesy Sikorsky, a Lockheed Martin company.

Američka Agencija za napredna istraživanja u oblasti odbrane (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) dodelila je ugovor kompaniji Sikorsky za opremanje helikoptera UH-60 sistemom za autonomno letenje. Nakon svih neophodnih modifikacija, helikopter treba da dobije sposobnosti letenja bez pilota.

Kompanija Sikorsky, ćerka firma korporacije Lockheed Martin, dobiće šest miliona dolara od DARPA za instalaciju sistema ALIAS/MATRIX na UH-60M Black Hawk vojske SAD (United States Army). Modifikovani helikopter oznake MX biće testiran od strane

Komande za razvoj borbenih sposobnosti američke vojske (DEVCOM) u uslovima letenja sa jednim pilotom kao i bez ijednog člana letačke posade, saopštio je Lockheed Martin.

Foto: Photo courtesy Sikorsky, a Lockheed Martin company.

„Letelice sa autonomnim mogućnostima će smanjiti opterećenje pilota, dramatično poboljšati bezbednost letenja i dati komandantima fleksibilnost da obavljaju složene misijena bojnom polju, danju ili noću u svim vremenskim uslovima“, rekao je Rič Benton, potpredsednik i generalni menadžer Sikorsky.

Instalacija softvera i hardvera na eksperimentalni Black Hawk će prema najavama Lockheed Martin biti sprovedena u 2025. godini. Testiranje podrazumeva procenu različitih senzora za uočavanje i izbegavanje pretnji, prepreka i terena. Helikopter MX je takođe opremljen fly-by-wire sistemom.

(Aero.rs)