Leonardo razvio novi sistem elektronskog ratovanja: Od jednog aviona pravi eskadrilu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za razliku od BriteClouda, koji deluje kao mehanizam poslednje odbrane, BriteStorm je dizajniran da deluje ranije u misiji, ometajući neprijateljske radare i PVO sisteme

Kompanija Leonardo predstavila je najnoviji sistem za elektronsko ratovanje pod imenom BriteStorm, dizajniran da pruži novo sredstvo za ometanje nudeći veću zaštitu za pilote aviona, ali i za bespilotne platforme tokom vojnih operacija.

Ovaj sistem predstavlja evoluciju Leonardove tehnologije BriteCloud, potrošnog aktivnog mamca (EAD) koji se koristi za ometanje radio-frekventnih raketa.

Za razliku od BriteClouda, koji deluje kao mehanizam poslednje odbrane, BriteStorm je dizajniran da deluje ranije u misiji, ometajući neprijateljske radare i sisteme protivvazduhoplovne odbrane pre nego što mogu da napadnu savezničke snage.

Prema rečima Marka Rendala, menadžera kampanje za elektronsko ratovanje u Leonardu "platforme opremljene BriteStormom mogu da se rasporede unapred kako bi stvorile zabunu, tako da neprijateljski integrisani sistemi protivvazduhoplovne odbrane ne mogu da otkriju, prate i pokušaju da napadnu savezničke snage."

Sistem koristi Leonardov Miniature Techniques Generator (MTG), u kombinaciji sa raznim antenama i modulima za primanje i prenos (TRM), što mu omogućava integraciju na širok spektar platformi, uključujući i bespilotne sisteme, navodi UK Defense Journal.

Ovo pruža fleksibilnost i smanjuje potrebu za većim, snažnijim sistemima koji se tradicionalno koriste za ometanje na daljinu. Endrju Ingram, šef kapaciteta za elektronsko ratovanje u Leonardu, objasnio je da pristup ometanja na bližoj udaljenosti smanjuje potrebu za sistemima visoke snage.

Tehnologija digitalne memorije radiofrekventnog spektra BriteStorma omogućava mu primenu različitih tehnika elektronskog ratovanja, poput stvaranja lažnih signala aviona ili ometanja neprijateljskih sistema elektronskom bukom.

Cilj je smanjenje efikasnosti neprijateljskih IADS sistema stvaranjem zabune i ometanjem njihove sposobnosti da prate i angažuju prave pretnje.

Sistem je razvijen u Leonardovom pogonu za elektronsko ratovanje u Lutonu (Velika Britanija) i već je prošao potrebne testove na više platformi, uključujući kako borbene avione, tako i značajno jeftinije bespilotne platforme.

(Aero.rs)