Pobunjenici napali fabriku u kojoj se razvija KAAN, Ankara u odmazdi gađala 32 cilja PKK

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turska vojska tvrdi da je u tim napadima "ubila 59 terorista", a sirijski kurdski izvori kažu da je među poginulima 12 civila

Pet osoba je poginulo, a više od 20 ranjeno prilikom napada vojnog krila Kurdistanske ratničke partije (PKK) na sedište Turske državne avio-kosmičke industrije (TUSAŞ) u Ankari.

TUSAŞ je jedna od najvažnijih kompanija u namenskoj industriji Turske, koja radi na važnim projektima, kao što je  proizvodnja licencne varijante F-16 Fighting Falcon, ali i razvoj turskog borbenog aviona 5. generacije - KAAN.

Kompanija projektuje, proizvodi i sklapa vojne i civilne letelice (uključujući bespilotne letelice). TUSAŞ ili TAI, kako ga zovu na zapadu, ima iskustvo i sa licencnom proizvodnjom lakog transportnog/patrolnog aviona CASA/IPTN CN-235, trenažnih aviona SIAI-Marchetti SF.260 i drugih letelica, uključujući i dronove, piše portal Simple Flying.

Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ali Jerlikaja, ministar unutrašnjih poslova Turske, rekao je nekoliko sati posle napada koji se desio u četvrtak, 24. oktobra, da su dvoje napadača, žena i muškarac, "neutralizovani". Turske vlasti su ih identifikovali kao članove PKK-a, Alija Oreka i Majne Sevdžinu Alsičeku.

Vojno krilo PKK-a saopštilo je da je TUSAŞ "vojna meta" i "legitimno je pravo" gađati je, jer "proizvodi oružje za masakr", navodi BBC.

Foto: Tanjug/AP

U znak odmazde, turske oružane snage napale su 32 lokacije PKK u Iraku i Siriji, saopštilo je tursko Ministarstvo odbrane. Turska vojska tvrdi da je u tim napadima "ubila 59 terorista", a sirijski kurdski izvori kažu da je među poginulima najmanje 12 civila.

Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, osudio je "podli teroristički napad na opstanak države" i poručio da "nijedna teroristička organizacija i zlo koje ugrožavaju našu bezbednost neće ostvariti ciljeve".

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mark Rute, generalni sekretar NATO, čiji je član i Turska, napisao je na društvenoj meži Iks da je "duboko zabrinut" zbog napada.

Napad su osudili i nemačko i grčko ministarstvo spoljnih poslova, a Američka ambasada u Turskoj je na društvenoj mreži Iks izrazila saučešće porodicama "nastradalih i povređenih" radnika kompanije TUSAŞ.