• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jat Tehnika isporučila prvi konvertovani cargo Boeing 767-300 za Challenge Air

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Konverzija putničkih u teretne avione postala je veoma popularno rešenje zbog veće potražnje za kapacitetima vazdušnog transporta tereta ali i želje avioprevoznika da nabavljaju sve modernije putničke avione

  • 0

Boeing 767-300 Bedek Special Freighter Salinger Igor
Avia Prime Jat Tehnika isporučila je prvi Boeing 767-300 konvertovan u kargo (terteni) avion novom korisniku, kompaniji Challenger Air sa sedištem na Malti, saopštila je beogradska MRO u vlasništvu Aviaprime, međunarodne grupacije sa sediđtem u Poljskoj.

Avio je u sredu (9. avgust) u 16:00 časova poleteo sa beogradskog aerodroma Nikola Tesla ka La Veleti gde će mu biti nova baza.

Jat Tehnika tako je postala prva kompanija u Evropi koja je uspešno obavila konverziju jednog širokotrupnog aviona u teretnu varijantu.

Kako izgleda Boeing 767 bez putničkih sedišta spreman da primi kontejnere sa teretom, pogledajte u foto galeriji:

Aero.rs je prvi izvestio prošli petak (4. avgust) da je ovaj Boeing 767-300 po prvi put poleteo kao teretni avion na probni let koji je trajao dva časa preko Srbije, Crne Gore, uz jadransku obalu do Kvarnerai nazad preko Hrvatske i Bosne i Hecegovine do Beograda.

Konverzija putničkih u teretne avione postala je veoma popularno rešenje zbog veće potražnje za kapacitetima vazdušnog transporta tereta ali i želje avioprevoznika da nabavljaju sve modernije putničke avione što stvara na tržištu višak onih srednje generacije i starijih.

Aviaprime Jat Tehnika ovaj tehnološki izazovan proces radi u kooperaciji IAI - izraelskom vazduhoplovnom industrijom. Izraelska firma Bedek je  svetski standard za prepravljanje putničkih u teretne avione.

Challenge Air deo je Challenge Group i ima istoimene podružnice na Malti, u Izraelu i u Belgiji. Belgijska kompanija koristi velike Boeing 747-400 u teretnoj varijanti, od koji je jedan snimljen danas na aerodromu u Larnaki. Zanimljiv je natpis na samom avionu Challenge Accepted ("Izazov prihvaćen") koji je i marketinški slogan ove teretne aviokompanije

(Aero.rs)

Video: Airbus A330MRTT

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>