• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air France: 90 godina visoke mode u oblacima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuska nacionalna avio kompanija ove godine obeležava 90 godina postojanja i sa ponosom ističe da gotovo čitav vek predstavlja Francusku širom sveta, reprezentujući kako njenu kulturu i stil života, tako i francusku visoku modu, kuhinju, dizajn i duh inovacija

  • 1

Air France Salinger Igor
Istoričari kažu da je još sredinom sedamnaestog veka francuski Kralj Luj XIV modu video kao potencijalno sredstvo kojim će se proširiti i globalno uspostaviti francuska kulturna dominacija.

Reklo bi se da je bio u pravu - skro 400 godina kasnije moda je jedan pod pojmova koji je neraskidivo vezan sa državom Francuskom i frankofonskom kulturom.

Francuska nacionalna avio kompanija Air France ove godine obeležava 90 godina postojanja, 7. oktobra i sa ponosom ističe "da gotovo čitav vek predstavlja Francusku širom sveta, reprezentujući kako njenu kulturu i stil života, tako i francusku visoku modu, kuhinju, dizajn i duh inovacija".

Reprezentovanje države je i jedna od misija - uz onu osnovnu prevoza putnika i robe - koju ima svaka kompanija sa statusom nacionalne.

Francuzi ne bi bili Francuzi i Air France ne bi bio Air France da uniforme njihovih posada kroz istoriju nisu dizajnirala čuvena imena iz sveta mode, kao što su Kristijan Dior, Kristobal Balensijaga i Kristijan Lakroa.

Devet decenija postojanja Air France odlučio je da obeleži - pored ostalih načina - i jednim haute couture događajem: Ksavijer Ronze, glavni kostimograf u Baletu Pariske opere dizajnirao je pet haljina od kojih svaka oslikava po jedno od obeležja kompanije: tehnologiju, modu, čuvene postere, kuhinju i dizajn.

Air France izlozba Air France
Ove haljine, kao i istorijske uniforme Air France-a, biće prikazane na izložbi u čuvenoj pariskoj robnoj kući Galierija Lafajet od 28. septembra do 10. Oktobra.

Tokom izložbe, biće upriličene i prave modne revije tokom kojih će modeli biti obučeni u uniforme pilota, kabinskog i aerodromskog osoblja, ali i mehaničara, a posetioci će moći da se upoznaju sa istorijom Air France-ovog vizuelnog identita.

Tokom proslave rođendana Air France-a, posetioci izložbe će moći da kupe originalni pribor za jelo koji je potpisao slikar Žan Pikar Le Do i koji je korišćen u prvoj i biznis klasi između 1966. i 2000-ih.

Prihod od prodaje biće doniran Air France fondaciji koja već tri decenije pruža podršku deci širom sveta. Prodajna izložba će obuhvatiti i razlilčite  aviation memorabilia predmete koji reprezentuju 90 godina dugu istoriju avio-kompanije, kao što su modeli starih i novih letelica, istorijske razglednice, tagove za torbe, kao i dizajnerske torbe i postere, po kojima je Air France već decenijama prepoznatljiv.

Air France Salinger Igor

Air France prisutan je na nebu Srbije i nekadašnje Jugoslavije od pionirskih dana avijacije. Prva kompanija koja je obavljala avio saobraćaj iz Beograda bila je francusko-rumunska CFRNA (Compagnie franco-roumaine de navigation aérienne).

CFRNA je jedna od od kompanija koje su su se kasnije spojila u Air France pod imenom po kome je poznat i danas.

Istorija je zabelezila da je upravo CFRNA obavila prva na svetu putnički let noću, između Beograda i Bukurešta 1923. godine. Zanimljivo je da se u to doba "vodila trka" izmedju železničkoh i avio saobraćaja i noćni let bio je jedan od načina koji je CFRNA trebao da donese prednost nad čuvenim vozom Orjent expres. 

Posle Drugos svetskog rata, let Air France od Pariza (CDG) do Beograda (BEG) obnovljen je tek 1967. godine i više puta obustavljan ali i ponovo uspostavljan.

Poslednje obnavljanje CDG-BEG linije bilo je 1. aprila 2019. godine

(Aero.rs/SI)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>