• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pegasus planira otvaranje novih avio-kompanija i flotu od 170 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Turski avio-prevoznik u narednim godinama planira otvaranje podružnica u Aziji i Evropi

  • 0

Turska niskotarifna avio-kompanija Pegasus Airlines ima ambiciozne planove za rast poslovanja koje planira da ostvari sa flotom od 170 aviona i otvaranjem novih podružnica u Evropi i Aziji.

Direktorka Pegasus Airlinesa Guliz Ozturk bila je jedan od panelista na ovogodišnjoj Routes World konferenciji u Istanbulu gde je imala priliku da prezentuje planove rasta flote i mreže svoje avio-kompanije.

Fokus ekspanzije turskog prevoznika u narednim godinama biće otvaranje novih avio-kompanija u Aziji ali i na Starom kontinentu.

Ohrabren iskustvom sa podružnicom Pegasus Asia u Kirgistanu, prevoznik je spreman da na sličan način istraži druga tržišta, prenosi Aviation Week.

"Naš rast se može ubrzati gledanjem na te mogućnosti. Osnovali smo malu avio-kompaniju u Kirgistanu, koju smo vodili oko tri ili četiri godine, tako da znamo kako da vodimo zasebnu sestrinsku kompaniju. Sve dok postoje takve mogućnosti, spremni smo da ih iskoristimo," izjavila je Guliz Ozturk tokom panel diskusije na Routes Worldu.

Pegasus Airlines takođe planira da otvori i veliki broj novih avio-linija ka Starom kontinentu, a čini se da će u fokusu biti gradovi u Istočnoj Evropi. Nove linije su planirane i ka Bliskom istoku i centralnoazijskim zemljama.

Veliku ekspanziju moraće da podrži jednako velika flota. Pegasus Airlinesu je nedavno isporučen stoti avion, a u planu je da u narednih pet godina u flotu uđe još 70 novih letelica.

Avio-kompanija do 2029. godine očekuje isporuku 74 Airbusa A321neo od čega će njih 16 stići već do kraja ove godine.

Zanimljivo je da se prevoznik nije odlučio za kupovinu A321neo sa većim doletom, popularne verzije XLR, koju su pazarile druge niskoatrifne avio-kompanije. Prema rečima Ozturk, Airbus A321XLR ne bi značajno doprineo širenju mreže destinacija.

Pegasus Airlines koristi 105 aviona i u procesu je zamene flote Boeinga 737 sa modernijim i efikasnijim letelicama iz A320neo porodice aviona. Niskotarifni prevoznik trenutno opslužuje 130 aerodroma u 49 zemalja sveta.

(Aero.rs)

Video: Aviation Day South East Europe

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>