• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izleteo sa piste i zario se u rastinje: Ministar leteo u avionu bez dozvole pa umalo nastradao

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nigerijski ministar energetike Adebajo Adelabu sa svojim saradnicima za dlaku izbegao smrt u udesu aviona koji je leteo bez dozvole

  • 0

Privatni avion na čarter letu kompanije Flint Aero sa oznakom 5N-AMM koji je prevozio nigerijskog ministra energetike Adebaja Adelabua sa saradnicima teško je oštećen prilikom izletanja sa piste na aerodromu u Ibadanu 3. novembra.

Radi se o dvomotornom mlaznom avionu Raytheon Hawker 800, odnosno po starijem nazivu H.S. 125, koji prema navodima izvora iz Nigerije nije imao dozvolu za letove ovog tipa, već je bio ograničen na nekomercijalne privatne letove.

Posle jošš jednog ozbiljnog incidenta, veliki broj afričkih i svetskih specijalizovanih internet stranica ukazao je da je u pitanju krivično delo, kao i da je ovaj slučaj još jedno upozorenje na bahaćenje bogatih ličnosti ili zvaničnika “koji konstantno krše pravila civilne avijacije i zakone ove zemlje”.

NCAA

Avion koji je leteo iz Abudže u Ibadan izleteo je sa piste aerodroma Ladoke Akintola u Ibadanu. Prema pisanju portala Aerotime i nigerijskog Guardiana tom prilikom vazduhoplov se zario u rastinje van piste pretrpeo je značajna oštećenja, ali u udesu nije bilo poginulih.

Do incidenta je došlo nakon što je nacionalna meteorološka agencija Nigerije (NiMET) izdala upozorenje o nestabilnim vremenskim prilikama.

Nigerijske civilne vazduhoplovne vlasti (NCAA) su takođe savetovavle pilote i avio kompanije da nastupaju oprezno zbog loših vremenskih uslova i dolazeće sušne sezone.

Nigerijski istražitelji nesreća u vazduhoplovstvu  (Nigerian Safety Investigation Bureau - NSIB) pokrenuli su istragu, prema čijim preliminarnim rezultatima se može zaključiti da je avion registracijskog broja 5N-AMM imao dozvolu za nekomercijalne letove i nije smeo da obavlja ovu vrstu transporta.

Mlazni avion, Hawker Pixabay

Nigerija se, nakon pandemije Kovida 19 suočila sa drastičnim smanjenjem broja privatnih letelica u zemlji: pre osam godina bilo ih je više od 200, prošle godine oko 100, a 2023 je aktivno samo 46.

Vlasnici privatnih aviona i malih kompanija su zbog sveprisutne krize počeli da drastično krše pravila civilne avijacije, izbegavaju poreze i ilegalno iznajmljuju svoje letelice po drastično nižim cenama na čarter linijama u odnosu na licencirane avio-prevoznike.

Jedan od načina je upravo da operater, odnosno vlasnik aviona, ispuni uslove i dobije PNCF (Permit for non-commercial flights - dozvola za nekomerciajlne letove) koja povlači niže troškove nego AOC (dozvola za obavljanje saobraćaja) a zatim, suprotno zakonima, obavlja i komercijalne letove.

(Aero.rs/AB)

Video: Otkrila šta kratko voli da popije kad je niko ne gleda: Rada grmi u providnoj haljini

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>