• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija: Srbija dobro uskladila vazduhoplovne propise sa EU

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evropska komisija objavila je godišnji izveštaj o napretku regulatornih pitanja civilne avijacije država kandidata za pridruživanje Evropskoj uniji

  • 0
Lufthansa Regional CRJ Salinger Igor

Prema godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku država kandidata za priključivanje Evropskoj uniji, Srbija je postigla dobar nivo usklađenosti sa propisima Evropske unije vezanim za avijaciju, odnosno vazdušni saobraćaj.

"Zvanični Beograd usvojio je propise o sertifikaciji aerodroma, pravila vezanih za kontrolu leta, obaveštavanje i uzbunjivanje, kao i pravila za izvođenje vazduhoplovnih operacija, kao i osnovne standarde po pitanju bezbednosti u civilnoj avijaciji", navodi se u izveštaju čije delove prenosi portal Ex-Yu Aviation.

“Kada je u pitanju vazduhoplovna regulativa, Srbija je blizu ispunjenja svih obaveza predviđenih prvim tranzicionim periodom Sporazuma o zajedničkom avio prostoru Evrope (ECAA - European Common Aviation Area). Ipak, Srbiju još očekuje dalje usklađivanje sekundarne legislative o državnoj pomoći, kao i obezbeđivanje izveštaja o implementaciji zakona o zaštiti i konkurenciji, kao i kontroli državne pomoći”, navodi se između ostalog u ovom dokumentu.

Air Serbia Airbus A330 Salinger Igor
Evropska unija naglasava da "nastavlja da nadgleda implementaciju vazduoplovnih standarda Unije na polju bezbednosti" kao i da je "Srbija ispunila proces usklađivanja propisa sa inicijativom jedinstvenog evropskog neba (Single European Sky), pokrenutom ".

U izveštaju Evropske komisije vezano za napredak Srbije jedine primetne primedbe u delu koji se tiče vazduhoplovstva  se odnose na to da "Beograd još uvek nije povukao suspenziju članova o licenciranju avio-kompanija" kao i da "ostaje važan prioritet normalizacija režima" u kosovskom vazdušnom prostoru, preciznije u tzv. donjem vazdušnom prostora (ispod FL205, oko 6250 metara).

(Aero.rs/AB)

Video: Prince Aviation Open Day 2023, aerodrom Ečka

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>