• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Turska bitka za Beograd: AnadoluJet "baca rukavicu" Pegasus Airlinesu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Air Serbia, Turkish Airlines i Pegasus Airlines su prošle godine prevezli skoro pola miliona putnika na letovima između Beograda i Istanbula, a ova ruta nastavlja da raste i u 2023. godine

  • 0
AnadoluJet Shutterstock

Niskotarifna podružnica Turkish Airlines (THY), AnadoluJet najavila je uspostavljanje redovne linije između istanbulskog aerodroma Sabiha Gokčen (SAW) i Beograda (BEG) od 1. decembra.

Letovi će se obavljati četiri puta nedeljno, ponedeljkom, sredom, petkom i nedeljom, avionima Airbus A320neo sa 186 sedišta, A321neo sa 211 sedišta i Boeing 737-800 sa 189 sedišta.

Najava letova je direktna "rukavica u lice" drugoj turskoj avio-kompaniji, Pegasus Airlines koja ima četiri nedeljna leta između dva grada, ocenjuje portal Ex-Yu Aviation

AnadoluJet Foto: Wikimedia/MarcelX42
Avio-saobraćaj između Istanbula i Beograda će ove zimske sezone dostići vrhunac od pedeset nedeljnih letova ako se računaju i najveći aerodrom u Istanbulu (IST) i aerodrom Sabiha Gokčen

AnadoluJet već saobraća iz Ankare i Izmira do glavnog grada Srbije.

Air Serbia, Turkish Airlines i Pegasus Airlines su prošle godine prevezli skoro pola miliona putnika na letovima između Beograda i Istanbula, a ova ruta nastavlja da raste i u 2023. godine.

Veliki porast broja putnika, koji je skoro 90 odsto veći u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu, rezultat je revidiranog sporazuma o vazdušnom saobraćaju između Srbije i Turske, favorizovanja avio-prevoznika i omogućavanja većeg broja frekvencija, kao i bliske saradnje između kompanije Air Serbia i Turkish Airlines, što je rezultiralo širokim kod-šer sporazumom i potencijalnim zajedničkim ulaganjem, podseća ovaj izvor.

AnadoluJet Shutterstock
Dve nacionalne kompanije su prošle godine prevezle ukupno 380.004 putnika između Beograda i Istanbula. Pored toga, Pegasus je prevezao još 81.730 putnika između svoje baze na aerodromu Sabiha Gokčen i glavnog grada Srbije, što je ukupno 461.734 putnika između dva grada.

Turkiš erlajns namerava da završi sertifikaciju AnadoluJeta kao zasebne avio-kompanije do letnje sezone 2024, kada bi avioprevoznik počeo da posluje formalno samostalno. AnadoluJet trenutno koristi kod TK od svoje matične kompanije. Turski avio-prevoznik je u avgustu inkorporirao AnadoluJet kao podružnicu u potpunom vlasništvu a do tada je AnadoluJet bio samo segment matične avio-kompanije Turkish Airlinesa.

Očekuje se da će grupa će u narednim mesecima objaviti novi brend za ovog avio-prevoznika kao samostalnu firme i da će će uskoro podneti zahtev za sopstveni sertifikat (AOC) i operativnu licencu, iako divizija već posluje sa više od sedamdeset aviona i ima svoje osoblje.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs/SI)

Video: Udruženje studenata BEOAVIA

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>