• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avio-kompanija tvrdi da Airbus može da poleti sa njive, putnicima isplaćene kompenzacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iz osiguravajućeg društva poručuju da nisu svi putnici tražili odštetu iako su obavešteni da istu mogu dobiti

  • 0
Ural Airlines Airbus , ss Shutterstock

Putnicima ruske avio-kompanije Ural Airlines koji su umesto u Omsk sleteli na njivu konačno su isplaćene kompenzacije. Avio-prevoznik je dematnovao tvrdnje medija da prizemljeni Airbus A320 ne može da poleti, navodeći da to "nije istina".

Na bankovne račune putnika koji su 12. septembra leteli na liniji Soči (AER) - Omsk (OMS) sa avio-kompanijom Ural Airlines uplaćeno je po 100.000 rubalja, odnosno nešto više od 1.000 evra, na ime kompenzacija zbog vanrednog sletanja blizu Novosibirska. Osiguravajuće društvo Alfastrakhovanie isplatilo je putnicima ukupno 15,8 miliona rubalja (162.176 evra), prenosi Aero Time pozivajući se na novinsku agenciju TASS.

Iz Alfastrakhovanie poručuju da nisu svi putnici tražili odštetu iako su obavešteni da istu mogu dobiti.

Od kada je izvršio vanredno sletanje na njivi u Sibiru, Ural Airlines ne prestaje da bude u žiži ruske javnosti. U medijima se već mesecima spekuliše može li Airbus A320 da poleti sa sibirske poljane, a nedavno se pojavila informacija da će letelica provesti čitavu zimu na njivi.

Avio-kompanija navodi da tvrdnje o nemogućnosti izvlačenja aviona nisu istinite, prenosi Ura.ru.

Hoće li i kada avion odleteti sa njive ostaje nepoznato. Ono što svakako ne ide na ruku naporima avio-kompanije da skloni A320 sa poljane su surovi zimski uslovi u Sibiru. Temperature 20 stepeni Celzijusa ispod nule kao i snežne padavine svakako će otežati operaciju izvlačenja letelice.

Airbus A320 registracije RA-73805 sleteo je u njivu nakon što je došlo do problema sa hidrauličnim sistemom ali i nedostatkom goriva. Incident se dogodio 12. septembra na letu U61383 između Sočija (AER) i Omska (OMS), a portal Aero.rs je detaljno pisao o celom događaju.

Posada Airbusa A320 je nakon odustajanja od sletanja u Omsk preusmerila avion ka Novosibirsku (OVB) ali do njega nije uspela da stigne pa se odlučila na sletanje na površinu koju je procenila - očigledno dobro - da je najpogodnija.

Ural Airlines je imao sličan incident četiri godine ranije kada je njegov Airbus A321 takođe bio primoran da sleti na njivu.

Avion registracije VQ-BOZ se odmah nakon poletanja iz Moskve (ZIA) sudario sa jatom ptica koje su upale u oba motora i izazvala havariju.

Posada aviona nije mogla da se vrati na aerodrom te je sletanje izvršila na obližnjoj njivi i to sa uvučenim stajnim trapom. Deset putnika zadobilo je povrede, a letelici nije bilo spasa i ona je kasnije isečena, odneta u delovima i prodata u sekundarne sirovina.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>