• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kada ptice lete avionom: Pogledajte kako princ iz Saudije prevozi svojih 80 sokolova

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kao i drugi putnici, sokolovi takođe moraju da imaju isprave prilikom putovanja

  • 0
Soko ptica sokolovi sokoli Foto: Shutterstock/Sriram Bird Photographer

Svaki putnik barem jednom pre svog leta pomisli ko će sedeti pored njega u avionu. Dok se većina ljudi nada da sedište pored njih neće zauzeti dosadnjaković koji ne prestaje da priča, samouvereni zavodnik koji je baš rešio da iz aviona izađe sa novom ljubavi svog života ili majka bebe koja plače, putnici na Bliskom istoku prostor u kabini aviona mogu deliti i sa sokolovima.

Ova vrsta ptice, inače smatrana za statusni simbol na Arabijskom poluostrvu, često putuje na komercijalnim letovima. Tako se na društvenim mrežama svako malo pojave fotografije ili video snimci sa sokolovima u putničkoj kabini aviona kako putuju na neku daleku destinaciju.

Bili bi ste u pravu ukoliko bi pomislili da se životinje najčešće transportuju u specijalnim kavezima u odeljku za prtljag ali sokolovi svakako predstavljaju izuzetak, makar kada govorimo o letovima na Bliskom istoku. Avio-kompanije iz ovog dela sveta poput Qatar Airwaysa, Emiratesa, Etihad Airwaysa i Royal Jordanian Airlinesa dozvoljavaju transport sokolova i u putničkoj kabini, a za to postoji veoma dobar razlog.

Statusni simbol

Tokom druge polovine prošlog veka u državama kao što su Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Katar došlo je do velikih društvenih i ekonomskih promena. Otkrićem velikih rezervi nafte i zanačajnim rastom ekonomije do tada uglavnom plemensko stanovništvo počinje da se seli u gradove.

Uprkos dolasku u velike urbane sredine, lokalno stanovništvo nije zaboravilo vekovne tradicije i običaje. Važan deo njihovog života u prošlosti bili su i sokolovi koji su bili korišćeni u lovu.

Zbog toga ne čudi da su i nakon sticanja velikog bogatstva narodi na Bliskom istoku nastavili da neguju kulturu sokolova na koje se od tada gleda kao statusni simbol i deo tradicije. Dresiranje ovih ptica postala je glavna razonoda za imućne stanovnike Saudijske Arabije, UAE i drugih zalivskih zemalja, a ubrzo se javila potreba da se sokolovi prevoze i u druge gradove.

Soko ptica sokolovi sokoli Shutterstock/oneinchpunch

Sokolovi kao saputnici u avionu

Ptice bogatih šeika neretko učestvuju na trkama sokolova ili takmičenjima u lovu te zbog prirode ovih turnira često moraju da putuju. Qatar Airways, Emirates, Etihad Airways i Royal Jordanian Airlines nude mogućnost transporta ovih plemenitih životinja u putničkim kabinama, piše CNN Travel.

Jedan sudijski princ, čije se ime ne navodi, navodno je zakupio desetine mesta u avionu kako bi prevezao svojih 80 sokolova. Datum nastanka ovih fotografija i video snimaka nije moguće utvrditi ali se čini da su prvi put objavljeni na društvenoj mreži Reddit.

Rezervacija mesta za sokolove u avionu nije jeftina. Ukoliko želite da sa svojim sokolom putujete između Dohe i nekog drugog grada na Bliskom istoku, to zadovoljstvo sa Qatar Airwaysom ćete platiti oko 110 evra. Ako sa pticom letite do SAD ili Australije, za njen put morate platiti preko 400 evra.

Na snimcima iz aviona jasno se vidi da su sokolovi vezani kao i da imaju povez preko očiju. Uostalom, koliko puta ste videli putnike sa "naočarima za spavanje" na dugim letovima.Tom Vajthil, jedan od putnika na letu Qatar Airwaysa, ispričao je novinarima CNN Travel iskustvo putovanja u avionu sa sokolovima. On je rekao da su ptice bile mirne skoro tokom čitavog leta i da nisu pravile buku. Životinje su počele da mašu krilima tek prilikom sletanja.

Soko ptica sokolovi sokoli Shutterstock/Nadeem Rahimi

Kao i drugi putnici, sokolovi takođe moraju da imaju isprave prilikom putovanja. Vlada UAE izdaje posebne pasoše za ove ptice kako bi sprečila njihovo kriumčarenje.

(Aero.rs)

Video: Leteli smo sa najnovijim avionom RViPVO Vosjke Srbije Airbus C295W

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>