• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Avion Airbus A330 prinudno sleteo u Zaliv gusaka: Putnici prenoćili u kasarni, kažu da je bilo "kao u hotelu"

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Airbus A330-323 sleteo prinudno u oblast Njufaundlend u Kanadi, na vojni aerodrom iz Drugog svetskog rata, putnici smešteni u vojne objekte gde su dočekali nastavak putovanja ka SAD

  • 0
Avioni Airbus A330-300 Delta AL Wikimedia/Laurent ERRERA

Putnici na letu DL 135 kompanije Delta Airlines sa aerodroma Amsterdam Šipol (AMS) ka aerodromu Detroit Metropoliten (DTW) morali su da provedu noć u kasarni nakon prinudnog sletanja.

Sve je počelo kako treba: Avion Airbus A330-300 registarske oznake N811NW  serijskog broja 690 kompanije Delta poleteo je sa Šipola na vreme, 10. decembra, ali je u trenutku kada je već prilazio severno-američkom kontinentu morao da donese odluku o prinudnom sletanju.

Osamnaest godina star vazduhoplov (proizveden u julu 2005) imao je probleme sa sistemom za odleđivanje na jednom od motora, pa je kapetan letelice doneo odluku da zatraži dozvolu za prinudno sletanje.

Najbliži aerodrom bio je Gus Bej (YYR) u kanadskoj oblasti Njufaundlend, gde je sleteo u 15:00 po lokalnom vremenu, nekih 2.600 kilometara od Detroita, navodi portal Aerotime.

Aerodrom Gus Bej (Zaliv guski, op. aut.) napravljen je tokom Drugog svetskog rata i služio je kao aerodrom za dopunu gorivom na transatlantskim letovima. Čak 24.000 kanadskih i američkih vazduhoplova je tokom Drugog svetskog rata koristilo ovaj aerodrom, što ga je činilo najprometnijom vazdušnom lukom tog vremena.

Svih 270 putnika leta DL 135, tri člana posade i sedam članova kabinske posade bezbedno je napustilo avion i provelo noć u vojnim barakama na aerodromu Gus Bej, navodi New York Times.

Putnici su na društvenim mrežama opisali svoju epizodu kao "najluđe prinudno sletanje", a Tori Saton, jedna od putnica iz Mičigena je, komentarišući uslove boravka u kasarni - rekla da se osećala kao u hotelu.

Ipak, nije sve bilo tako "glatko": Kašnjenje je bilo duže od 24 sata, a putnici ne samo da su morali da prespavaju u vojnim barakama, nego su ujutro morali da se vrate na aerodrom i čekaju na drugi avion kompanije, koja se u saopštenju izvinila za neprijatnosti koje su putnici imali na letu  DL 135.

"Zbog loših vremenskih uslova i loših uslova na pisti, Gus bej aerodrom je suspendovao operacije. Delta je poslala zamenski avion koji je trebalo da preveze naše korisnike na finalnu destinaciju u ponedeljak. Izvinjavamo se putnicima na neprijatnostima", saopštila je kompanija, prenosi magazin People.

(Aero.rs)

Video: Erbas C295 - Novi transportni avion Vojske Srbije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>