• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi otkupili još 92 aviona: Dve milijarde dolara za letelice kompanija S7 Airlines, Aeroflot i Ural Airlines

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na ovaj način ruski avio-prevoznici izaze iz opasnosti da će im letelice biti zaplenjene na međunarodnim aerodromima zbog sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji nakon početka rata u Ukrajini

  • 0
Avion Aeroflot Shutterstock

U šturoj vesti svetskih medija koja je objavljena tokom vikenda otkriva se da je "Rusija otkupila još 92 aviona od stranih lizing kompanija i avio-kompanija".

Ovo je potvrdila i jedna od najvećih firmi koja se bavi iznajmljivanjem aviona, irski AerCap iz Dablina, prenose mediji.

S7 Airlines je pre nekoliko dana objavio da je postigao dogovor sa AerCap, ALC i SMBC Aviation Capital za otkup 45 aviona koja prelaze u valsništvo ruske osiguravajuće kuće NSK. Avioni su otkupljeni novcem iz ruskog Fonda za nacionalni razvoj. Za transakcije je potrošeno 2,06 milijardi dolara (190 milijardi rubalja).

Avion Aeroflot Shutterstock
Vlasništvo nad avionima preuzeće ruska državna osiguravajuća kompanija NSK, tačnije njena podružnica NLK-Finance, koja de facto nastavlja da pruža uslugu operativnog lizinga avio-kompanijama.

Od ukupno 92 aviona, 28 koristi državna avio-kompanija Aeroflot, navedenih 45 S7 Airlines, a 19 Ural Airlines. 

Nije poznato da li je u ugovor uključen i A320 Ural Airlines koji je sleteo na njivu i čija je sudbina i dalje neizvesna (da li će biti vraćen u saobraćaj ili rashodovan), o čemu je Aero.rs više puta izveštavao.

AerCap je precizirao da se - što se sada već bivših njihovin aviona tiče -  nagodba sa S7 Airlines odnosi na 29 aviona i četiri rezervna motora, a sa Ural Airlines za 18 aviona i jedan rezervni motor. Tačni tipovi aviona i motora se ne navode. S7 Airlines koristi avione Airbus Airbus A319, A320 i A321 ceo i neo i Boeing 737-800, dok Ural Airlines saobraćaj obavlja samo sa uskotrupnim avionima Airbus.

Obe transakcije sa ruskim avioprevoznicima odobrili su Ministarstvo trgovine SAD i Ministarstvo finansija SAD, navodi irska korporacija.

Nakon što su zapadne zemlje uvele sankcije u februaru 2022. Rusija je preregistrovala sve strane avione u vlasništvu lizing kompanija na svoje (RA-) oznake bez njihovog pristanka, pre nego što je počela pregovore oko otkupa.

Ural Airlines Michal Maňák / Česká ilustrační fotografie / Profimedia
Na ovaj način ruski avio-prevoznici izaze iz opasnosti da će im letelice biti zaplenjene na međunarodnim linijama zbog sankcija koje su uvedene Ruskoj Federaciji nakon početka rata u Ukrajini, navodi World Airline News.

Ural Airlines je već najavio ponovno uspostavljanje linije za Ujedinjene Arapske Emirate.

Evropski parlament je u maju 2022. godine doneo rezoluciju u kojoj se od Rusije traži vraćanje preko 400 "ukradenih" aviona od kompanija koje su ih iznajmljivale.

(Aero.rs)

Video: Povratak u zlatno doba avijacije: Otkrivamo čari TWA hotela na najpoznatijem aerodromu u svetu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>