• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

AJet dobio dozvolu za obavljanje vazdušnog saobraćaja: U planu širenje flote na 200 aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proces sertifikacije u Ministarstvu saobraćaja i infrastrukture trajao od kraja avgusta 2023. godine, AOC uručen 2. januara, kompanija se fokusira na kratke i srednje rute

  • 0

Turska nisko-tarifna avio-kompanija AJet dobila je dozvolu za obavljanje vazdušnog saobraćaja (Air Operator Certificate - AOC) od turskog ministarstva saobraćaja i infrastrukture na samom početku 2024. godine.

Resorni ministar Abdulkadir Uraloglu potvrdio je medijima da je AJet podneo zahtev za sertifikaciju krajem avgusta prošle godine i da je kompletan proces trajao četiri meseca, a da je dozvola izdata 2. januara.

Ova kompanija nekada je radila pod brendom AnadolyJet kao deo kompanije Turkish Airlines (TK) i bila je bazirana na istanbulskom aerodromu (IST), o čemu je Aero.rs već pisao.

Novi-stari niskotarifni prevoznik će nastaviti da se fokusira na kratke i srednje rute, kao što su letovi na liniji Beograd - Istanbul, koju AJet već obavlja.

Turkish Airlines nedavno je preneo vlasništvo nad pet aviona tipa B737-800 na AJet kako bi nova kompanija povećala svoj kapital.

Flota AJeta, koji još uvek leti pod kodom TK Turkish Airlinesa za sada ima devet letelica Airbus A320-200N, 14 A321-200NKS, sedam B737-8 i 45 letelica tipa B737-800.

Uz to, kompanija iznajmljuje dodatne avione Airbus A320-200, A321-200 i Boeing B737-8 od kompanija SmartLynx Airlines i SmartLynx Airlines Malta.

Turkish Airlines vidi AJet kao važnu platformu za rast i ima za cilj da proširi flotu te kompanije na 200 aviona.

Predsedavajući Turkish Airlinesa Ahmed Bolat rekao je da će niskotarifna podružnica takođe imati koristi od nedavne porudžbine Turkisha za 150 aviona Airbus A321NEO. O ovoj porudžbini izveštavali smo na našem portalu.

Turkish Airlines je takođe otkrio da će nastaviti sa pokretanjem dugo očekivanih direktnih letova za Australiju - konkretno za Melburn Tulamarin - iako još nije objavio bilo kakve datume.

U septembru 2023. godine kompanija je najavila da su prvi letovi mogući u decembru, izveštavao je tada Aero.

(Aero.rs)

Video: Milan Šarić - prvi pilot RV i PVO "iz civilstva"

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>