• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako vi odustanete, mi ih hoćemo: Ryanair bi da kupi još Boeing 737 MAX 10 "ako je cena odgovarajuca"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rajaner bi da kupi Boingove avione 737 Maks 10 ako američke kompanije odustanu

  • 0
Boeing 737 MAX 10 Boeing.com

Irska niskotarifna avio-kompanija Rajaner (FR) saopštila je danas da bi kupila avione Boeing 737 MAX 10 "ako bilo koji američki kupac odustane od kupovine tog modela" i "ako je cena odgovarajuća".

Ryanair već ima 150 ugovorenih porudžbina za MAX 10, koji je najveći avion u porodici 737 i namerava da kupi još toliko, a prve isporuke treba da budu realizovane do 2027., preneo je Rojters.

Komapnija poznata po veoma efikasnom, a ponekad i veoma agresivnom javnom nastupu je prošle godine zaposela naslove svih vazduhoplovnih i ekonomskih medija narudžbinom ukupno 300 Boeing MAX 10 procenjenih na 40 milijardi dolara - od toga 150 potvrđenih porudžbina i 150 opcija.

Ryanair boeing 737 max Shutterstock
Očekuje da će avion biti sertifikovan do kraja godine i poleteti početkom sledeće, uprkos tome što je američka Federalna uprava za vazduhoplovstvo ukinula moratorijum ne letenje mlaznjaka MAKS 9, nakon odvajanja dela trupa ("čepa" otvora za vrata)  januara na avionu Alaska Airlinesa usred leta.

"Ukoliko niko od američkih avio-kompanija ne želi avione Maks 10, Rajaner ih rado uzeti", rekao je generalni direktor Rajaner grupe Majkl O'Liri.

On je opisao 737 MAX 10 kao "transformacijsku" letilicu za industriju vazdušnog saobraćaja i istakao je da će Boeing uvek da pravi odlične avione, ali je dodao da bi kvalitet trebalo da bude poboljšan.

S druge strane, Skot Kirbi, generalni direktor United Airlinesa (UA) jedne od najjačih američkih avio-kompanija sa sedištem u Čikagu, koja ima naručena 277 aviona 737 MAX 10, s mogućim opcijama za kupovinu još 200, istakao je prošle sedmice da će njegova avio-kompanija "izraditi novi plan flote"

Naglasio je da u to ne spada model MAX 10, pre svega zato što već bilo problema zbog kašnjenja isporuka i pre incidenta na pomenutom letu kompanije Alaska Airlines.

Boeing 737 MAX 10 u najgušćoj konfiguraciji može imati i do 230 sedišta što ga čini jednim od najvećih tzv. uskotrupnih aviona.

(Aero.rs/Tanjug)

Video: ATR 72 srs.600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>