• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air Albania u kolapsu: Otkazana većina letova

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sa prosečnih osam letova tokom dana, kompanija sada iz Tirane obavlja saobraćaj samo ka Istanbulu i Milanu

  • 0
Air Albania avion Shutterstock /EvrenKalinbacak

Air Albania (ZB), avio-prevoznik sa sedištem u glavnom gradu Albanije navodno se nalazi se pred "operativnim i finansijskim kolapsom", a kompanija trenutno leti sa aerodroma Tirana (TIA) samo ka Istanbulu (IST) i Milanu (MXP).

Od početka 2024. godine kompanija je otkazala većinu svojih letova zbog problema sa kojima se suočava.

Krajem prošle godine Air Albania imala je u proseku osam letova dnevno, da bi u ovom trenutku letela samo ka Turskoj (dva puta dnevno) i Italiji (jedan put dnevno), navodi portal Zamaaero.

Kompanija je u 2023. najpre ukinula letove ka londonskom aerodromu Stansted (STN, potom ka Lisabonu (LIS), Portu (OPO) i Tel Avivu (TLV). U drugoj polovini godine došlo je do dodatnih otkazivanja linija.

Privremeno su ugašeni letovi za Dizeldorf (DUS), Bergamo (BGY), Veronu (VRN) i Rim (FCO), da bi na kraju bili otkazani i letovi za Pizu (PSA) i Bolonju (BLQ).

Početkom ove godine veći broj letova Air Albanije ka dve poslednje pomenute destinacije imao je kašnjenja duža od 10 sati. 

Air Albania je uz privatnu nisko-tarifnu kompaniju Albawings (2B) nova žrtva trenutne izuzetno konkurentne situacije u Tirani: Osim Istanbula, ova kompanija se "borila" sa pet drugih avio-prevoznika koji su držali dnevne letove prema navedenim destinacijama.

Na svojim rutama Air Albania, koja u svojoj floti ima samo tri aviona (dva Airbusa A320 i jedan A319) ima ozbiljnu konkurenciju – u proseku čak pet dnevnih letova drugih kompanija za svaku destinaciju osim Istanbula.

Krajem prošle godine pojavile su se i špekulacije da je kompaniji oduzeta imovina, o čemu je pisao i portal Aero.rs.

(Aero.rs)

Video: ATR 72 srs.600 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>