• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko je kriv što je Lumiwings otišao iz Tuzle: Grčka avio-kompanija zatvorila bazu i prekinula letove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Presudan je bio loš odziv putnika. Oni su ukupno imali 192 leta iz Tuzle, a prosečna popunjenost aviona bila ispod 30 posto i to nije ekonomski održivo, tvrdi direktor aerodroma

  • 0
Lumiwings Salinger Igor

Grčka niskotarifna aviokompanija Lumiwings (L9) napustila je aerodrom Tuzla i zatvorila bazu. Putnicima je na korporativnom sajtu upućeno izvinjenje i pojašnjeno da kompanije "nije uspela da osigura finansijsku podršku aerodroma."

"Zbog odluke Aerodroma Tuzla da ne podrži letove, sa žaljenjem vas obaveštavamo da su svi komercijalni letovi Lumivingsa za i iz Tuzle otkazani, počevši od 27. februara 2024. godine, sa trenutnim stupanjem na snagu. Kupljene karte biće nadoknađene i obeštećene u skladu sa važećim propisima. Mi kao Lumivings, se iskreno izvinjavamo zbog neprijatnosti”.

Da se nešto čudno dešava sa Lumiwingsom i njihovim letovima iz Tuzle, prvi su primetili novinari banjalučkih Nezavisnih novina, koji su još pre deset dana uočili da se karte za letove te kompanije ne mogu kupiti.

Lumiwings Salinger Igor

Pre dva dana, kada je avion Lumiwingsa napustio Tuzlu - ali bez putnika. Direktor aerodroma Dževad Halilčević je za više medija izjavio da mu je saopšteno kako je avion poslat na servis.

Potom se oglasila grčka kompanija, koja je saopštila da je zatvorila bazu u bosansko-hercegovačkom gradu, da bi na kraju Halilčević morao da objašnjava kako je avion"zaista otišao na servis, ali da su tokom servisa odlučili da prekinu operacije jer više nije bilo sredstava za iste", kako opisuje Zamaaero.

“Presudan za Lumiwings, od početka operacija do danas, bio je loš odziv putnika. Linije nisu svrha same sebi i održivost ovisi o broju putnika. Oni su ukupno imali 192 leta iz Tuzle, a prosječna popunjenost aviona bila ispod 30 posto i to nije ekonomski održivo", kaže direktor aerodroma Dževad Halilčević za sarajevski portal Vijesti.

Razlog za tako lošu popunjenost mediji vide u činjenici da je nisko-tarifna kompanija letela ka manjim aerodromima koji nisu bili šire poznati u Bosni i Hercegovini. Kako bilo - Lumiwing posle samo dva meseca rada - više ne leti iz Tuzle.

U suštini - jednostavno je: dok je bilo para - bilo je i muzike, ofnodno u ovom slučaju - letova. Lumiwings je prošle godine dobio od aerodroma Tuzla subvencije za uvođenje šest letova u toku zimskih meseci, o čemu je portal Aero.rs pisao. Kad su pare potrošene,  kompanija je napustila aerodrom.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>