• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Najveći, najluksuzniji i najskuplji poslovni avioni: Palate na nebu II deo

Vreme čitanja: oko 7 min.

Niko od njih im nije odoleo: Donald Tramp, šeik Mohamed bin Zajed, Roman Abramovič, Drejk, Džo Bajden, Angela Merkel, Ulišer Usmanov koriste najveće i najskuplje poslovne avione na svetu čija nabavna cena može preći i pola milijarde dolara.

  • 0
777X BBJ Lufthansa Tehnick

U prvom delu pregleda najvećih i najluksuznijih aviona poslovne avijacije prikazali smo Bombardier Global Express XRS, Global 7500 , Airbus ACJ TwoTwenty i ACJ 319/320 kao i Boeing Business Jet Max.

Prva dva vode su namenski projektovani kao bizjet letilice, dok su Airbusov i Boeing veliki poslovni avioni posebno opremljene i prilagođene modifikacije dva najpopularija na svetu  komercijalna aviona, preciznije porodica aviona Airbus A319/320 i Boeing 737.

U drugom delu predstavljamo znatno veće avione bazirane na letilicama koji u putničkoj varijanti mogu da smeste i do pet stotina putnika - u pitanju su pravi "čardaci i na nebu i na zemlji".

Boeing 757

Boeingov model 757 jedini je - u klasifikaciji komercijalne avijacije - uskotrupni avion u drugom delu liste najvećih poslovnih aviona. Proizvođen tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, B757 bio je omiljeni izbor avio-kompanija za dugačke letove na linijama sa manjim brojem putnika.

Zbog svog dugog doleta poslužio je kao odlično prevozno sredstvo za pojedince koji to mogu sebi da priušte a često prevaljuju velike distancama. Kabina B757 u zavisnosti od konfiguracije može biti opremljena već za ovu klasu "standardnim" stvarima poput kožnih fotelja, televizora, kreveta i luksuznih kupatila.

Ono što korisnici ovog aviona možda i najviše cene jeste izobilje prostora u kabini. Cena VIP Boeinga 757 na tržištu korišćenih aviona može dostići cifru od 18 miliona dolara, piše Aero Time.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp poseduje jedan ovakav Boeing 757. U video snimku objavljenom na YouTube kanalu The Trump Organization vidi se prostrana kabina aviona sa luksuznim dnevnim borvakom, sobom za goste i spavaćom sobom.

Pozlaćene slavine i pojasevi za vezivanje, drveni enterijer i kožna sedišta samo su neke od odlika kabine trampovog aviona. Letelica navodno može da ostane u vazduhu i do 16 sati.

Raspon krila Boeinga 757 je 38 metara.

Boeing 767

Popularni širokotrupni Boeing 767 takođe se nalazi na listi najvećih privatnih aviona na svetu i to sa rasponom krila od 57,57 metara.

Za razliku od B757, Boeingov model B757 je znatno širi i veći, što znači da oni koji se domognu ovakve letelice imaju više prostora za kreiranje luskuzne kabine.

Neki od najpoznatijih korisnika privatnih Boeinga 767 jesu kanadski reper Drejk i ruski oligarh Roman Abramovič. Jedno od najpoznatijih lica na svetskoj muzičkoj sceni je B767 navodno dobio na poklon od firme Cargojet čiji se naziv još uvek na trupu letelice.

Air Drake kako se ovaj avion još naziva je kao i drugi avioni sa liste opremljen luksuznom kabinom koja se po svom komforu može meriti sa najskupljim apartmanima i hotelima.

Roman Abramovič takođe je koristio B767 ali se letelica nakon početka rata u Ukrajini našla na listi sankcionisanih dobara zbog čega je trenutno prizemljena, prenosi Aero Time.

Boeing 787 Dreamliner

Jedan od vazduhoplovanovije generacije koji se nalazi među najvećim bizjet avionima na svetu je Boeing 787.

Privatni BBJ (Boeing Business Jet) Dreamliner se može naručiti u verzijama -8, -9 i -10. Dve manje varijante raspolažu kabinom od 217 odnosno 249 metara kvadratnih.

Kako se radi o avionu nove generacije, B787 karakteriše visoka efikasnost i veliki dolet te za njegove korisnike gotovo i da ne postoji destinacija na svetu do koje ne mogu da stignu. Dolet BBJ u njamanjoj iteraciji je 18.445 kilometara što znači da može bez zaustavljanja da leti od Londona do Sidneja.

Roman Abramovič je u prošlosti koristio i ovaj tip aviona ali je zbog snakcija Zapada i on doživeo sudbinu B767. Vrednost njegovog Dreamlinera procenjena je na oko 350 miliona dolara, piše Aero Time.

Predsedničko vazduhoplovno odeljenje Ujedinjenih Arapskih Emirata (Presidental Flight, ranije poznato pod nazivom Royal Flight) koristi tri Dreamlinera u BBJ konfiguraciji za prevoz najviših državnih delegacija. Nekoliko puta su viđeni i u Beogradu prilikom poseta političkih i privrednih partnera iz UAE.

Airbus A340

Da veliki luskuzni avioni nisu rezervisani samo za avione američkog proizvođača pokazao je Airbus sa svojim modelom A340-300. Rasponom krila od 60,3 metara ovaj avion uspeo je da se pozicionira na treće mesto liste.

Jedan od poslednjih putničkih četvoromotornih aviona nije se proslavio u komercijalnom vazduhoplovstvu ali je uspeo da uzme parče lukrativnog tržišta aviona koji koriste putnici za čije troškove putovanja najčeće se ni ne postavlja pitanje koliki će biti.

Nemačka Airbus A340 Shutterstock

U zavisnosti od konfiguracije kabine i količine luskuznih opcija, cena ovog aviona može dostići cifru od čak 450 miliona dolara. Korisnik privatnog A340 je Ulišer Usmanov, ruskih oligarh poreklom iz Uzbekistana koji je svoje bogatstvo stekao u rudarskoj industriji.

VIP Airbus A340 korišćen je i u svrhe prevoza nemačkih državnika. Njegovu karijeru u floti nemačkog ratnog vazduhoplovstva obeležili su skandali i veoma učestali kvarovi. Krajem prošle godine Merkel One kako je avion nazivan u nemačkim vazduhoplovnim i političkim krugovima ponuđen je na online licitaciju, o čemu je tada Aero.rs izvestio.

BBJ 777X Boeing

Boeing BBJ 777x

Boeing u okviru svoje game Boeing Business Jet (BBJ) aviona nudi i svoj najmoderni gorostasni širokotrupni dugolinijski dvomotorac B777X opremljen kao poslovni avion.

Specifikacije su impresivne: dolet preko 20.000 kilometara, skoro 350 metara kvadratnih kabinskog prostora koji će biti uređen po želji naručioca, preko 200 kubnih metara za prtljag ili teret.

Boeing se hvali da ne postoje dva grada na planeti koja Boeing 777X BBJ ne može da spoji. Bez međusletanja.

Procenjeni troškovi upotrebe su oko 15.000 dolara po satu leta.

Ovaj avion planirano je uđe u upotrebu 2025. godine a nemačka kompanija Lufthansa Tehnics će biti jedna od zaduženih za unutrašnje opremanje.

Postoje tek nešto malo manje impresivne VIP opremljene starije varijante modela Boeing 777. Poznato je da jedan koristi Mid East Jet iz Saudijske Arabije, jedan BBJ 777 bio je u ponudi komapnije Comlux ali je prodat i poslednji korisnik je Dubai Air Wing (poznat i kao Royal Airwing).

Boeing 747

Boeing je sa avionom nazvanim Jumbo Jet po popularnom slončetu iz Diznijevih filmova bukvalno "smanjio svet": model Boeing 747 je pre pola kada je ušao u upotrebu napravio revoluciju u avio-industriji. Avion koji je tokom decenija proizvodnje i operacija stekao naziv kraljica neba (Queen of the Skies) i epitet jednog od najboljeg vazduhoplova u istoriji se bez velikog iznenađenja našao i na listi najvećih privatnih letelica.

Avion Boeing 747 8 VIP Egipat Foto: Shutterstock

Pored nesumnjivo velikog uticaja koji je ostavio na komercijalnu avijaciju, Boeing 747 takođe je doneo velike promene u svetu privatnih aviona. Njegova najmodernija verzija B747-8I pretvorena je i u VIP avion za one koji su uspeli sebi da obezbede verovatno najudobniji i najugodniji prevoz vazduhom koji postoji. Jer su tako u mogućnosti, reklo bi se u slengu.

Obilje luskuza na čak dva sprata veoma teško može da se poredi sa onime što nude manje letilice.

B747-8I sa rasponom krila od nešto više od 68 metara može da preveze VIP putnike u kabini koja više podseća na palatu nego na avion. Mada izgled unutrašnjosti svakog privatnog aviona zavisi isključivo od ukusa, preferenci i dubine džepa klijenata, svaki ovakav B747 ostavlja utisak lukusza i komfora.

U ovom avionu - nema šta nema, a zbog obilja prostora postao je omiljeni izbor najbogatijih ljudi ili po svojoj funkciji najmoćnijih na svetu. Najčešće i jedno i drugo.

B747-8I u poslovnoj varijanti sa 100 putnika može da leti bez zaustavljanja na distanci od preko 16.500 kilometara što je više od putničkog aviona koja se koristi na redovnim linijama. Pored privatnih korisnika, sa Jumbo Jet putuju i državnici najvećih i najimućnijih zemalja sveta.

Verovatno najpopularniji i najdokumentovaniji VVVIP Boeing 747 je sadašnji predsednički avion Sjedinjenih Američkih Država, preciznije dva takva aviona, poznata pod nazivom i pozivnim znakom Air Force One.

U pitanju su dva VC-25, odnosno posebno opremljeni Boeing 747-200. Uskoro će ih zamenti VC-25B, nakon što Boeing završi modifikacije na već sasatavljenim avionima verzije -8. O Air Force One napisane su knjige, snimljeni dokumentarni i igrani filmovi a nedavno se našao u fokusu javnosti zbog enormnog povećanja troškova i kašnjenja o čemu je Aero.rs izveštavao.

Boeing 747-8I avioni kao i prethodne verzije "kraljice neba" mogu se naću u državničkim VIP flotama Turske, Egipta, Bruneja, Katara, Jordana i drugih zemalja.

Cenu VIP Jumbo Jeta teško je proceniti jer je ista uslovljena količinom luksuzne opreme svakog aviona. Ukoliko u džepu imati 500 miliona dolara nećete imati problem da kupite jedan od najlegendarnijih letelica i to za samo vaš lični užitak. Ako već to ne urade poreski obaveznici za vas.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>