• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Air France-KLM skoro milijardu evra u plusu: Grupacija objavila rezultate poslovanja u 2023. godini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos dobrim rezultatima na godišnjem nivou, konzorcijum ipak nije dobro poslovao u četvrtom kvartalu 2023. godine

  • 0
A350 et Patrouille de France ©Eric MAGNAN/Air France

Grupacija Air France-KLM završila je 2023. godinu sa velikim profitom i relativno dobrim operativnim rezultatima.

Nakon perioda pandemije korona virusa, francusko-holandska grupacija koju čine prevoznici Air France, KLM i Transavia pokazala je znake oporavka. U 2023. godini zabeleženi su priodi od 30 milijardi evra što što predstavlja povećanje od 14% u odnosu na godinu pre.

Operativna zarada iznosila je 1,7 milijardi evra. Nakon odbijanja svih troškova, kamata i poreza kompaniji Air France-KLM ostala je neto dobit od skoro milijardu evra, tačnije 934 miliona evra.

KLM Boeing 787 Dreamliner Foto: Shutterstock/Fasttailwind

U 2023. godini avionima Air France, KLM i Transavia putovalo je 93,5 miliona ljudi što je u poređenju sa 2022. godinom povećanje od 12,3%. Faktor popunjenost kabine takođe je narastao za 3,3% i iznosi 87,3%.

Uprkos dobrim rezultatima na godišnjem nivou, konzorcijum ipak nije dobro poslovao u četvrtom kvartalu 2023. godine. Operativna zarada je bila za 190 miliona evra manja nego u istom periodu prošle godine i iznosila je -56 miliona evra. Na ovakav rezultat je prema saopštenju Air France-KLM uticala geopolitička situacija u Africi i na Bliskom istoku i povećanje troškova.

Prethodna godina bila je veoma dinamična za Air France-KLM. Holandska vlada je u 2023. godini donela odluku da uvede ograničenja u pogledu broja avio-operacija na aerodromu Amsterdam Šipol (AMS) ali se nakon negodovanja avio-kompanija ipak predomislila.

Avio-kompanija Air France je u 2023. godini najavio da će obustavi sve operacije sa aerodroma Orli (ORY) u Prizu. Air France će od leta 2026. obavljati sve svoje domaće i međunarodne letove sa aerodroma Pariz-Šarl de Gol (CDG), o čemu je portal Aero.rs detaljnije pisao.

(Aero.rs)

Video: Pariz Šarl de Gol aerodrom (CDG)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>