• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Etihad Airways izlazi na berzu: Moći ćete da kupujete prve akcije jedne MEB3 avio-kompanije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menadžment kompanije koja je raspolagala jednim delom vlasništva srpskog nacionalnog avio-prevoznika već je obavio razgovore sa nekoliko banaka o načinu i obimu trgovanja akcijama

  • 0
Etihad Airways Airbus A380-861 (A6-APH) Foto: Shutterstock/IanC66

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Etihad Airways, mogla bi da postane prvi avio-prevoznik u regionu Zaliva čijim se akcijama trguje na berzi u Dubaiju.

Prema izveštajima više medija iz tog regiona, investiciona holding kompanija ADQ, koja je vlasnik Etihada, razmišlja o izlasku na berzu sa inicijalnom javnom ponudom (Initial Public Offer - IPO), javlja Aerotime. Ovaj portal navodi da su navodno već vođeni razgovori sa nekoliko banaka u vezi sa potencijalnim izlaskom na berzu i izlistavanjem Etihadovih akcija već ove godine.

Dobro obavešteni izvori na koje se poziva Blumberg navode da se još uvek raspravlja o više detalja kao što su precizno vreme i obim listinga. Kompanija ADQ, koja je preuzela vlasništvo nad avio-kompanijom u oktobru 2022. još uvek razmišlja o načinu plasmana akcija kompanije na berzu.

Za izlazak na berzu navodno je zainteresovana i nisko-tarifna avio-kompanija Flynas iz Saudijske Arabije, koja je, navodi Aerotime, već pokrenula sprovođenje izlaska na berzu sa IPO listingom: krajem 2023. ova kompanija sa sedištem u Rijadu angažovala je Goldman Sachs Group, Morgan Stanley kao i Fransi Capital iz Saudijske Arabije da bi tokom godine dospela na berzu.

Pre nešto manje od tri godine glavni konkurent Etihada, kompanija Emirates, takođe je razmatrala izlazak na berzu zajedno sa još deset kompanija koje državnim sredstvima podržavaju Ujedinjeni Arapski Emirati. Vlada u Dubaiju tada je naglasila i da se razmatra osnivanje posebnog fonda za kreiranje tržišta u vrednosti do 545 miliona dolara, kako bi se podstakla aktivnost na lokalnoj berzi.

Etihad Salinger Igor
Podsetimo, kompanija Etihad bila je u vlasničkoj strukturi srpskog nacionalnog avio-prevoznika do 13. novembra 2023. kada je Republika Srbija u potpunosti preuzela vlasništvo nad njom, o čemu je portal Aero.rs izveštavao.

Samo dva i po meseca kasnije, obistinile su se spekulacije o kojima smo pisali: Etihad i Air Serbia potpisali su ugovor kojim su obnovili code-share saradnju.. Ovaj ugovor stupio je na snagu 30. januara, o čemu je Aero.rs takođe pisao.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>