• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Wizz Air tokom leta smanjio ponudu za 1,4 miliona raspoloživih mesta na letovima iz regiona

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog za ovoliko smanjenje je u prizemljenju čak petine flote aviona zbog vanredne inspekcije motora

  • 0
Wizz Air A321neo Salinger Igor

Wizz Air će ove letnje sezone koja počinje 31. marta i traje do 26. oktobra, izbaciti iz ponude na tržištima Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine čak 1,4 miliona mesta na svojim letovima u odnosu na prvobitne najave, pokazuju podaci globalnih distributivnih sistema (GDS) a prenosi Ex-Yu Aviation.

Razlog za ovoliko smanjenje je u prizemljenju čak petine flote aviona zbog vanredne inspekcije motora, o čemu je Aero.rs više puta pisao

Mađarska niskotarifna avio-kompanija je smanjila broj letova u regionu tokom leta za 22,3 odsto u odnosu na prvobitno planirane, dok je ukupni kapacitet smanjen za 31,5 odsto. U odnosu na prošlu godinu, to je za 20,8% manje letova i 30,7% manje sedišta. Na ove brojke uticalo je i zatvaranje baze Wizz Aira u Tuzli, u septembru prošle godine.

Skoplje (SKP), najveća baza Wizza Aira u bivšoj Jugoslaviji, ovog leta će imati smanjenje ukupnog kapaciteta za 25,3% u odnosu na planirani. Avio-kompanija će takođe smanjiti svoje poslovanje u odnosu na prošlo leto, sa smanjenjem kapaciteta od 15,7 odsto. Ovim je severnomakedonsko tržište ove godine izgubilo poziciju drugog najbrže rastućeg u Evropi. Smanjenje se odnosi na i Ohrid koji je izgubio 48,3% kapaciteta mađarske avio-komapnije u odnosu na prošlu godinu.

Wizz Air Salinger Igor
Beogradski aerodrom Nikola Tesla (BEG) će takođe biti pogođen smanjenjem broja letova, pri čemu će Wizz Air smanjuje kapacitet za 22,4% u odnosu na prošlo leto, i 35% u odnosu na ono što je prvobitno planirano. Ni Niš Konstantin Veliki (INI) neće biti pošteđen, čiji je kapacitet manji za 46,7% u odnosu na prvobitni raspored za ovo leto, a 50% u odnosu na prošlu godinu.

Aerodrom Dubrovnik Ruđer Bošković (DBV) predviđa da Wizz Air redukuje čak 86% svog planiranog kapaciteta za leto 2024., odnosno  82,9% u odnosu na prošlu godinu. Split gubi 49,2% svojih prvobitno zakazanih mesta za ovo leto, što je smanjenje od 21,4% u odnosu na prošlo leto.

U Ljubljani na aerodromu Jože Pučnik (LJU) je niskotarifni prevoznik smanjio 35,5% svog planiranog kapaciteta sedišta za leto i 15,7% u odnosu na prošlo leto.

Prištinski aerodrom Adem Jašari (PRN) imaće za 27,2% manje od prvobitno planiranog kapaciteta za ovo leto, a 33,3% u odnosu na 2023.

Aerodrom Podgorica Aerodromi Crne Gore
Podgorica (TGD) će imati najmanje smanjenja letova Wizz Air, sa smanjenjem kapaciteta za 8,3% u odnosu na prvobitno postavljeni raspored i 11,8% u ljeto 2023.

U Bosni i Hercegovini Sarajevo (SJJ) nije pretrpjelo nikakva smanjenja na letovima do Londona ali Tuzla (TZL) očekuje smanjenje od 17,9% u odnosu na prvobitno planirani raspored za ovo leto i smanjenje od 78,9% u odnosu na prošlu godinu nakon zatvaranja baze. Banja Luka (BNX) je zadržala smanjenje od 34,5% prvobitnog kapaciteta planiranog za ovo leto i smanjenje od 64,7% u odnosu na 2023.

(Ex-Yu Aviation/Aero.rs)

Video: Aerodrom Beograd: Airbus A320, A320neo i Embraer E195

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>