• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

SAD i Argentina se žale UN na Venecuelu: Traže da otvori vazdušni prostor za argentinske letelice

Vreme čitanja: oko 1 min.

Venecuela je početkom marta zabranila argentinskim avionima plovidbu u njenom vazdušnom prostoru kao meru odmazde za zaplenu Boeinga 747

  • 0
Aerolíneas Argentinas Boeing 737 Foto: Shutterstock

Vlade Argentine i SAD uložile su žalbu na odluku Venecuele da zatvori vazdušni prostor za letelice u argentinskom registru.

Formalna žalba na mere Venecuele podneta je Organizaciji međunarodnog civilnog vazduhoplovstva (International Civil Aviation Organization - ICAO), specijalizovanoj agenciji Ujedinjenih nacija koja se bavi standardizacijom i regulacijom svetske avijacije, preneo je ch-aviation u petak 29. marta. Dve zemlje traže da venecuelanski vazdušni prostor ponovo postane dostupan za avione iz Argentine.

Boeing 747 avioni Foto: Shutterstock

Zabrana preleta usledila je nakon što je Argentina zaplenila teretni Boeing 747-300M venecuelanske avio-kompanije Emtrasur Cargo. Argentinski sud je početkom godine odlučio da se letelica preda američkim vlastima koje su ovaj avion tražile zbog navodnog kršenja sankcija i prevoza posade sumnjivog porekla.

Nakon što je predat američkim vlastima i transportovan u SAD avion je isečen, a Venecuela tvrdi da su zaplenom vazduhoplova Argentina i SAD prekršili odredbe Bečke konvencije. Kao meru odmazde, Venecuela je početkom marta zabranila argentinskim avionima plovidbu u njenom vazdušnom prostoru.

Venecuela je spremna da ponovo dozvoli letove argentinskih letelica ukoliko Emtrasur bude kompenzovan za nanetu štetu, prenosi ch-aviation.

Dok traje spor, posledice zabrane preleta već se osete od strane argentinskih avio-kompanija. Aerolíneas Argentinas već je bio primoran da promeni rutu letova između Buenos Ajresa (EZE) ka Njujorku (JFK) i Punta Kani (PUJ).

(Aero.rs)

Video: Sletanje i poletanje aviona Boeing 707 izraelskog vazduhoplovstva: Re'em u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>