• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Brazilski avioni Embraer uskoro ponovo u floti Air Serbia: Leteće ih piloti srpske avio-kompanije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Već u ponedeljak Air Serbia će početi da obavlja letove avionom E190 i to ka Frankfurtu, Bukureštu i Nirnbergu, preneo je dobro obavešteni portal kada su u pitanju planovi srpskog nacionalnog prevoznika Ex-Yu Aviation

  • 0
ERJ190 Salinger Igor

Srpska nacionalna avio kompanija Air Serbia (JU) po svemu sudeći namerava da u najskorije vreme ponovo uvede u saobraćaj na svojim letovima avione brazilskog proizvođača Embraer.

Avio-kompanija je nedavno je objavila oglase za posao u kojima se traže kapetani i prvi oficiri za Embraer E-Jet avione, odnosno E190/E195 kako je navedeno u oglasima. S obzorom da u svojoj floti Air Serbia trenutno nema ni jedan Embraer vazduhoplov, jasno je da je upravo brazilski avion novi tip letelice čije je uvođenje generalni direktor Jirži Marek nedavno najavio.

Prema trenutno aktuelnim podacima iz rezervacionog sistema Air Serbia, Embraer E-Jet će leteti ka nekoliko evropskih destinacija uključujući Frankfurt, Milano i druge.

Od udesa na letu JU324 i posledičnog otkazivanje wet lease ugovora grčkoj kompaniji Marathon Airlines, srpska avio-kompanija ostala je bez regionalnih mlaznih aviona u svojoj mreži. Odlazak Embraer aviona prouzrokovao je i određena otkazivanja letova usled smanjenog broja vazduhoplova u odnosu na prvobitni planirani saobraćaj.

Smanjenja su se najviše osetila na linijama za Frankfurt (FRA), Milano (MXP), Istanbul (IST) i Beč (VIE) - destinacije do kojih je Air Serbia letela i više puta dnevno, navodi Ex-Yu Aviation.

ERJ Salinger Igor

Dva meseca nakon udesa Air Serbia ponovo planira da uposli Embraer E-Jet vazduhoplove na određenim rutama.

Već narednog ponedeljka (15. april) Air Serbia će početi da obavlja letove E190 avionom i to ka Franfurtu, Bukureštu (OTP) i Nirnbergu (NUE), preneo je veoma dobro obavešteni portal kada su u pitanju planovi srpskog nacionalnog prevoznika Ex-Yu Aviation.

Za sada nije poznato koji je tačno avion Air Serbia obezbedila ali se prema podacima ovog portala radi o letelici iz takozvanog wet-lease, odnosno kratkoročnog lizing aranžmana. To bi značilo znači da će posadu činiti piloti i kabinsko osoblje kompanije koja iznajmljuje avione.

Ono što upada u oči je da u rezervacionom sistemu navedeno da ove letove "obavlja Air Serbia", a ne partnerska avio-kompanija.

U komentarima ispod texta neki korisnici naveli su da je "gotovio sigurno" u pitanju najmanje jedna letilica E190 bugarske avio kompanije Bulgaria Air koja se očekuje u Beogradu sredinom aprila.

Avio-kompanija će na određenim letovima sa E-Jet letelicama navodno nuditi i sedišta biznis klase, a za ovu namenu biće korišćena mesta u prvom redu aviona.

Još jedan E190 treba da uđe u sastav flote srpskog avio-prevoznika sredinom juna, navodi Ex-Yu Aviation

Prema ovom izvoru koji se poziva na podatke iz globalnih distribucionih sistema (GDS), sredinom letnje sezone se očekuje uvođenje dodatnih E-Jet aviona u flotu Air Serbia, ali ovog puta u pitanju je dugoročni dry lease aranžman, odnosno avione će leteti posade Air Serbia koja će biti odgovorna i za sve ostalale segmente operacija.

Iz GDS se vidi - uz ogradu da su promene moguće - da će od prvog dana jula Air Serbia početi da leti sa dva Embraer E195.

Air Serbia BEG Salinger Igor

Ovi avioni će svoje prve letove za Air Serbia obaviti na linijama iz Beograda (BEG) ka Frankfurtu i Milanu. Embraer avioni će tokom će letnjih meseci obavljati i po više stotina letova u mreži Air Serbia, a prema trenutno dostupnim podacima rekord će biti dostignut u avgustu sa 332 polaska.

Generalni direktor Air Serbia Jirži Marek je sredinom marta izjavio da avio-kompanija razmatra mogućnost uvođenja novog tipa aviona u svoju flotu o čemu je Aero.rs detaljnije pisao. Tada se spekulisalo da bi novi tip letelice mogao biti upravo Embraer E-Jet, regionalni avion koji svojim kapacitetima može popuniti "rupu" između manjih ATR 72 i većih Airbusa A319.

(Aero.rs)

Video: Posao na 11.000 metara: Kabinska posada Air Serbia na letu Beograd -Pariz

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>