• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Embraer za Air Serbia stigao u Beograd: Evo koji avion i od kada će leteli za srpsku avio-kompaniju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mada je Embraer E190 trebao da obavi prve letove za Air Serbia već danas, avion Bulgaria Air će prema najnovijim informacijama početi da prevozi putnike srpske avio-kompanije od utorka

  • 1

Avion Bulgaria Air Embraer E190 sleteo je juče na aerodrom Nikola Tesla u Beogradu. Po svemu sudeći, upravo ovaj vazduhoplov je dugo očekivano pojačanje za flotu Air Serbia koja uskoro treba da započne letove sa ovim tipom aviona.

Letelica registracije LZ-PLO (MSN 584) Bulgaria Air sletela je juče na beogradski aerodrom (BEG), obavivši kratak let iz Sofije (SOF).

Prema pisanju portala Ex-Yu Aviation News, LZ-PLO će leteti u mreži Air Serbia koja ga od bugarske avio-kompanije iznajmljuje putem kratkoročnog lizing aranžmana (wet-lease).

Bulgaria Air Embraer E190 Foto: FlightRadar24

Iako je bilo planirano da  E190 obavi prve letove za Air Serbia već danas, avion Bulgaria Air će prema najnovijim informacijama početi da prevozi putnike srpske avio-kompanije od utorka 16. aprila. Vazduhoplov je raspoređen na linijama iz Beograda ka Frankfurtu (FRA) JU350/351 i Podgorici (TGD) JU662/663.

Još jedan Embraer E190 treba da obavlja letove za Air Serbia od juna. Tokom vrhunca letnje sezone očekuje se i dolazak dva veća Embraera E195 koji bi za razliku od aviona Bulgaria Air biti dugoročno iznajmljena. To znači da će ovim letelicama upravljati posade Air Serbia koja će biti odgovorna i za sve ostalale segmente operacija.

Air Serbia Embraer Frankfurt Foto:airserbia.com

Više o uvođenju Embraer avona u flotu Air Serbia možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

LZ-PLO je jedanaest i po godina star avion koji je kao nov isporučen Bulgaria Air 2012. godine, pokazuju podaci Planespotters. Bulgaria Air u svojoj floti ima četiri Embraera E190, šest Airbusa A319/A320 kao i četiri nedavno isporučena A220. Zanimljivo je da su ovi avioni registrovani skraćenicama bugarskih gradova: SOF(ija), PLO(vdiv), VAR(na) i BUR(gas).

U mreži Air Serbia su do sredine februara saobraćali Embraer avioni iznajmljeni od grčkog Marathon Airlinesa. Raskidom saradnje dve kompanije posle incidenta na letu za Dizeldorf koji se srećom završio bez ljudskih žrtava, E-Jet avioni prestali su da lete za srpskog avio-prevoznika i u međuvremenu su završili u floti afričkog Camair-Co.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mina

    16. april 2024. | 11:09

    Da li postoje letovi do Burgasa, to bi bilo interesantno više u sezoni. Dodjem do aerodroma ostavim auto na r parkingu nedelju dana i pravac bugarsko primorje.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>