• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kinezi prodali više od 300 letelica domaće proizvodnje: Treća kineska avio-kompanija naručila COMAC C919

Vreme čitanja: oko 1 min.

China Southern Airlines postala je treća velika kineska avio-kompanija (China's Big Three) koja je naručila C919. Pre China Southern to su učinili China Eastern Airlines i Air China

  • 0
C919, Kina avion Foto: Tanjug/AP/Chan Long Hei

Kineska avio-kompanija China Southern Airlines (CZ) naručila je od COMAC 100 novih aviona, samo dva dana nakon što je Air China kupila istu količinu domaćih vazduhoplova. Reč je o uskotrupnom modelu C919 čije su najnovije porudžbine vredne gotovo 20 milijardi dolara.

China Southern Airlines kupila je 100 COMAC C919 u varijanti sa standardnim doletom. U saopštenju na berzi u Hong Kongu od 29. aprila, C919 kompanije China Southern biće nabavljeni za 99 miliona dolara po pojedinačnom primerku, što je i kataloška vrednost ove letelice, prenosi Aviation Week Network.

Singapore Airshow Foto: Tanjug/AP

Isporuka prvog C919 očekuje se već ove godine dok poslednji primerak, prema pisanju ovog portala, treba da bude dostavljen 2031. godine.

China Southern Airlines postala je treća velika kineska avio-kompanija (China's Big Three) koja je naručila C919. Pre China Southern to su učinili China Eastern Airlines i Air China - njena dva najveća konkurenta.

Air China je dva dana pre China Southern Airlines takođe naručila 100 COMAC C919 ali u verziji sa produženim doletom čija je ukupna kataloška vrednost skoro jedanaest milijardi dolara. COMAC je do sada prikupio porudžbine za 330 C919, piše Aviation Week Network.

Avion Kina C919 COMAC Profimedia/ddp USA/ChinaImages

Model C919 je najnoviji avion iz portfolija COMAC koji je ušao u redovan putnički avio-saobraćaj u 2023. godini. Jedini prevoznik koji trenutno koristi ovu letelicu jeste China Eastern Airlines na liniji između Šangaja i Pekinga.

Radi se o uskotrupnom avionu srednjeg doleta čiji su glavni konkurenti na tržištu Airbus A320neo i Boeing 737 MAX. Mada se proizvodi u Kini, gotovo svi krucijalni sistemi letelice - od motora, stajnog trapa i elektronskih komponenti - uvoze se iz inostranstva.

China Southern Airlines Airbus A350 Foto: Shutterstock

China Southern Airlines u svojoj floti ima preko 660 širokotrupnih i uskotrupnih aviona većinom Airbus ili Boeing proizvodnje, pokazuju podaci Planespotters. Zanimljivo je da avio-kompanija takođe leti sa 26  regionalnih vazduhoplova COMAC ARJ2.

(Aero.rs)

Video: Airbus A319 Air Serbia

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>