• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rusi tvrde da su našli način da doskoče sankcijama: S7 osvojio tehnologiju servisa zapadnih avio-motora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija specijalizovana za održavanje vazduhoplova kaže da je ovladala procesom takozvanog hot core servisa najzahtevnijeg dela avionskog motora

  • 2
Avion Aeroflot Shutterstock

Od početka oružanog sukoba između Ruske Federacije i Ukrajine, Rusija pokušava da nađe rešenje za probleme sa održavanjem aviona zapadne proizvodnje.

Zbog sankcija koje su uvedene Rusiji, tamošnje kompanije nemaju više pristup rezervnim delovima, motorima i servisima putničkih aviona.

Jednim delom ovaj problem pokušava da se reši povećanom proizvodnjom domaćih putničkih aviona, kako bi se zadovoljile potrebe ruskih avio-kompanija koje i dalje beleže rast potražnje za njihovim uslugama - ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržištu.

Aeroflot Foto: Shutterstock/Media_works

Kako piše portal Aerotime, S7 Technics, kompanija za održavanje i popravku vazduholova (MRO), navodno je razvila potrebno znanje i veštine (know how) koje je dovoljno da zadovolji potrebe ruskih kompanija kada su u pitanju usluge remonta zapadnih mlaznih motora ugrađenih u avione Airbus i Boeing.

Ruski dnevni list Komersant piše da je S7 Technics savladao složenu vrstu kompletnog remonta CFM56-5B i 7B motora koji su ugrađeni na avionima Airbus A320 i Boeing 737, koji su česti u flotama ruskih prevoznika.

Aeroflot Foto: Shutterstock/Pavel L Photo and Video

Avio-kompanije u Ruskoj Federaciji imaju oko 800 CFM56 motora, navodi Komersant, precizirajući da je najveći broj u avionima Aeroflota. S7, prema ovom listu na koji se poziva Aerotime, sada nudi kompletan remont modula niskopritisnog turbinskog (LPT) modula, modula niskopritisnog kompresora (LPC) kao i hot core sekcije motora.

Hot core jremont centralnog dela avionskog motora, koji uključuje komponente kao što su kompresor visokog pritiska, turbina visokog pritiska i komora za sagorevanje. Ove komponente rade pod izuzetno visokim temperaturama i pritiscima, i zbog toga su podložne velikom habanju i oštećenju tokom vremena.

Ural Airlines Foto: Shutterstock/v1rotate

Kompanija S7 Technics je potvrdila Komersantu da je do sada završeno 12 takvih remonta u radionici u Moskvi, kao i da avioni sada "uspešno lete u flotama domaćih kompanija".

Motor  CFM56 je poznat po dugom veku trajanja. Tipično vreme leta, u zavisnosti od uslova rada, iznosi od 40.000 do 60.000 sati leta, ili 10.000 do 20.000 ciklusa poletanja i sletanja bez skidanja sa krila – otprilike osam do 12 godina.

S7 Airlines avion Shutterstock/Fasttailwind

I pored izjave portparola S7, izvori Komersanta iz Aeroflota i Ural Airlinesa (koji imaju najveći broj ovih motora na svojim avionima) nisu hteli da komentarišu navode.

S7 Technics (inače u sastavu S7 Grupe, koja poseduje i avio kompaniju - S7 Airlines, najveću privatnu avio-kompaniju u Rusiji, osnovanu 1992. pod imenomm Siberia Airlines) se godinama bavio remontom Honeywell pomoćnih energetskih jedinica (APU) koje se koriste na Airbus A320 i Boeing 737 avionima.

SSJ 100 SuperJet Foto: Shutterstock/Media_works

Prema podacima koje je dostavila ruska Federalna agencija za vazdušni transport, 2024. godine, S7 Technics je takođe dobio dozvolu za remont Honeywell APU-a koji se koriste u ruskom putničkom avionu Sukhoi SSJ 100 SuperJet (na slici iznad).

Iako remont CFM56 motora od strane S7 Technics nije sertifikovan od strane samih proizvođača, ruske vlasti su, kako se čini, dale sopstvenu sertifikaciju za ove radove koje obavlja ova organizacija, zaključuje Aerotime.

(Aero.rs)

Video: Antonov Airlines An-124

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pirko

    15. maj 2024. | 14:56

    Prosta stvar. Ako sa tim avionima smeju da lete ovi koji su ih remontovali, znači da su STRUČNI I DA IZNAJU ŠTA RADE.

  • Bulatovic Nebojsa

    16. maj 2024. | 12:29

    Rusi kada imaju Kinu iza ledja u tehnicko- tehnoloskom smislu, za njih problema nema, i oni su Kini puno pomogli u vojno- tehnickom ovladavanju najsavremenijim tehnologijama i ustupanjem licencirane proizvodnje SU 35, S400, instaliranju sistema ranog upozorenja i osmatranja( mrtve ruke) ,pristup atomskim tehnologijama itd. Kina uzvraca u izrda poljoprivrednih masina, auto industriji, mikro cipovima ,elektronskoj industriji, itd. Saradnja ove dve drzave , dovodi do potpuno novih okolnosti na sveckom trzistu I otud nervoza na zapadu, nesto bi da preduzmu a nesmiju, ovo dosad predstavlja potpunu nemoc zapada.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>