• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Avion delile sekunde od katastrofe: Embraer E195 poleteo sa poslednjih metara piste

Vreme čitanja: oko 1 min.

Aerodrom São Paulo-Congonhas jedan je od veoma izazovnih za poletanja i sletanja, iza kraja piste je litica a u neposrednoj blizini su zgrade i saobraćajnice i opremljen sistemom za zaustavljanje aviona, dizajniranim da apsorbuje silu u slučaju izletanja aviona sa piste

  • 0

Pojavio se snimak aviona Embraer E195 kompanije Azul Linhas Aéreas koji je izveo ono što je opisano kao dramatično poletanje na aerodromu São Paulo-Congonhas (CGH) u Brazilu, delujući kao da je samo nekoliko metara udaljen od kraja piste.

Incident, koji kako se navodi istražuje i kompanija Azul, ali i vazduhoplovne vlasti, dogodio se 27. maja 2024. godine, kada je putnički avion Embraer E195, registaracije PR-AXX, dobio dozvolu za poletanje oko 16:30.

Spekuliše se da je avion bio udaljen samo 100 metara od kraja piste, navodi Aerotime.

Prema izveštaju Aviation Heralda, let AD2610 je polazio sa piste 35L na kratkom letu do aerodroma Santos Dumont (SDU) u Rio de Žaneiru i bezbedno je stigao na odredište.

Avio-kompanija Azul je izjavila za brazilski portal G1 da je pokrenula internu istragu o incidentu.

"Kompanija naglašava da posluje u skladu sa nacionalnim i međunarodnim bezbednosnim standardima, koji su njen primarni prioritet, i da je pomenuti let nastavio ka svom odredištu bez ikakvih komplikacija" rekao je portparol aviokompanije.

Aerodrom São Paulo-Congonhas jedan je od veoma izazovnih za poletanja i sletanja, iza kraja piste je litica a u neposrednoj blizini su zgrade i saobraćajnice.

Azul airlines Foto: Shutterstock

Upravo zbog toga je opremljen sistemom za zaustavljanje aviona, dizajniranim da apsorbuje silu u slučaju izletanja aviona sa piste.

Centar za istraživanje i prevenciju vazduhoplovnih nesreća (CENIPA), koji istražuje avionske nesreće i incidente u Brazilu, izjavio je za G1 da je upoznat sa incidentom.

"CENIPA obaveštava da je prošlog ponedeljka (27.05.) primio obaveštenje o događaju koji uključuje avion sa registarskim brojem PR-AXX na aerodromu Kongonjas (SP). Trenutno, istražitelji prikupljaju relevantne podatke kako bi procenili moguće klasifikovanje ovog događaja kao vazduhoplovnog incidenta", rekao je portparol CENIPA.

(Aero.rs)

Video: Najlepši način sećanja na smrt heroja: Memorijalna regata Zoran Radosavljević održana 25. put

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>