• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Rusiji vole velike luksuzne avione: Airbus Corporate Jets A320neo nabavila ruska kompanija uprkos sankcijama

Vreme čitanja: oko 2 min.

ACJ320neo, poput onog u rukama North-West Aircompany, je VIP verzija Airbusovog popularnog A320neo putničkog aviona opremljena najkonfornijim i najluksuznijim enterijerom

  • 0
Air Serbia A319 Airbus Salinger Igor

Ruskoj avio-kompaniji North-West Aircompany isporučen je luksuzni Airbus ACJ320-200N uprkos sankcijama nametnutim od strane EU i SAD.

Kompanija iz Sankt Peterburga koja se bavi najmom bizjetova uskoro bi u svoju ponudu mogla da uvrsti novi Airbus ACJ320neo, prenosi ch-aviation. Reč je o letelici koja je krajem prošle nedelje, očigledno zaobilazeći sankcije, stigla u Rusku Federaciju i navodno ušla u nacionalni (RA-) registar najveće zemlje sveta.

Avion RA-73889 obavio je u nedelju 16. juna let od Muskata (MCT) do aerodroma Vnukovo u Moskvi (VKO), a konačni korisnik je prema svemu sudeći North-West Aircompany,  navodi Telegram kanal Aviatorshchina. Let je trajao tačno šest časova i na servisu za praćenje vazduhoplova Flightradar24 je bio uredno prijavljen pod ruskom registracijom.

Mada relativno mlad vazduhoplov, ovaj avion ima izuzetno komplikovanu istoriju vlasništva.

Podaci Planespotters ukazuju na to da je letelica proizvedena 2019. godine i da je ušla u registar San Marina pod oznakom T7-HHH, a preuzela ju je kompanija Sorens Aero. Avion je prema pisanju Aviatorshchina dobio luksuznu VIP putničku kabinu u Bazelu, a već 2021. godine leti za Vnukovo.

U bazi podataka Planespotters jasno se vidi da je u junu 2022. godine avion preleteo u Bodrum (BJV) gde biva uskladišten sve do 3. juna ove godine.

SW Business Aviation, deo većeg Silk Way Airlines, preuzima ACJ320-200N i registruje ga kao 4K-5555, a prema pisanju ch-aviation ovaj vazduhoplov na kratko uzima i neimenovana avio-kompanija iz Tadžikistana dok je avion bio u Muskatu. Nakon toga Airbus preleće u Moskvu i dobija sadašnju regsitraciju RA-73889.

ch-aviation navodi da je ovo prvi Airbus Corporate Jets A320neo u Rusiji. North-West Aircompany već koristi po jedan Airbus A321neo i ACJ318-100.

ACJ320neo, poput onog u rukama North-West Aircompany, je VIP verzija Airbusovog popularnog A320neo putničkog aviona. Za proizvodnju samih letelica zadužen je Airbus dok se uređenjem enterijera po meri kupaca bave specijalizovane firme.

Luksuzni Airbus A320 i A320neo su i u službi mnogih državnika i delegacija koji koriste ove avione tokom diplomatskih poseta širom sveta. Na ACJ320/320neo i njihove derivate oslanjaju se ratna vazduhoplovstva, odnosno VIP državničke službe Češka, Italija, Nemačka i druge zemlje u Evropi i svteu.

(Aero.rs)

Video: Dassault Falcon 6X u Beogradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>