• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle više od tri decenije pauze: Avion sa oznakom Pan Am ponovo poleće iz Njujorka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za 12-dnevno luksuzno putovanje na kom će biti mesta za 50 putnika treba odvojiti 65,500 dolara, odnosno 59.950 po osobi - ako se putuje u paru

  • 0
Pan Am Foto: Shutterstock

Kada je 1991. godine američka avio-kompanija Pan Am, posle 64 godine postojanja, podnela zahtev za bankrot, vest o tome šokirala je ceo svet.

Prestankom rada kompanije koja je zahvaljujući marketingu i kvalitetu usluge bila simbol luksuznih i prestižnih putovanja, zatvoreno je veliko poglavlje u istoriji komercijalne avijacije.

Sada se, kako najavljuje mreža Fox, to poglavlje nastavlja. Istina, samo na kratko: 27. juna 2025. iz Njujorka, sa aerodroma JFK će prema Evropi na 12-dnevno "kružno" putovanje poleteti Boeing 757-200 sa prepoznatljivim i za tu priliku namenski oslikanim logotipom kompanije.

Boeing 757 200 Foto: Shutterstock

U tom avionu nalaziće se samo 50 putnika koji će ponovo doživeti "zlatne dane putovanja", inspirisane transatlantskom rutom legendarne kompanije:

Iz Njujorka avion će najpre odleteti ka Bermudskim ostrvima. Potom će se usmeriti ka Lisabonu u Portugalu, zatim Marseju u Francuskoj, engleskoj prestonici Londonu i irskom Fojnzu, pre nego što krene nazad, ka Njujorku.

Pan Am Foto: Shutterstock

Cena? Prava "sitnica". Da biste samo rezervisali kartu za ovo luksuzno putovanje potrebno vam je 5.000 dolara, a za putovanje na ovoj super-ekskluzivnoj turi koja će trajati 12 dana, treba izdvojiti ni manje ni više nego - 65.500 dolara. Ukoliko se za putovanje odluči par - onda je cena niža: 59.950 dolara po osobi.

Za taj novac dobijaju se noćenja u nekim od najboljih hotela na svetu, uključujući londonski Savoj, lisabonski hotel Ric - četiri godišnja doba i njujorški Valdorf Astoria, ali i hrana i piće, kao i luksuzna "sveg" torba puna poklona.

Pan Am Foto: Shutterstock

Naravno, uz već pobrojane pogodnosti, putnici će moći da uživaju u ubrzanom carinskom i imigracionom procesu na različitim lokacijama i "izbeći gnjavažu sa javnim vazdušnim terminalima i komercijalnim letovima".

Za novac koji odvoje, putnici će biti u prilici i da dožive veče fado muzike u Lisabonu, proslave Dan nezavisnosti SAD (4. jul) u Londonu, uživaju u ekskluzivnoj večeri na "letećem brodu" u Muzeju u irskom Fojnu, mestu na kom se nalazi jedina replika aviona B314, kojim je pre Drugog svetskog rata Pan Am obavljao prekookeanske letove.

"Ponovno lansiranje Pan Am-a zahteva pažljivo balansiranje između poštovanja njegove slavne prošlosti i inovacija za budućnost, kako bi se dopalo našim dugogodišnjim fanovima, ali i novim korisnicima", rekao je Krejg Karter, prvi čovek Pan American World Airways i vlasnik brenda Pan Am.

Putovanje će trajati od 27. juna do 8. jula 2025. godine navodi Forbes, ali, ako je verovati Krejgu - Pan Am se neće zaustaviti na tome.

Vlasnik ovog brenda već planira da obeleži prvih 100 godina Pan Ama sa luksuznim putom oko sveta u ništa manje luksuznom mlaznom putničkom avionu.

JFK aerodrom Foto: Shutterstock

"Ideja da će komemorativni let Pan Ama slaviti sve za šta smo se zalagali je dokaz snage brenda i onoga za šta su aviokompanija i njeni ljudi stajali," kaže Linda Freir, predsednica muzejske fondacije i bivša stjuardesa u ovoj kompaniji:

"Pan Amovo nasleđe i pionirska dostignuća u avijaciji žive dalje. Jedva čekam da vidim avion sa Pan Am oznakama kako poleće sa JFK-a," dodaje ona.

(Aero.rs)

Video: Air France Boeing 777

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>