• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je prošao sajam u Farnborou: Povratak Boeinga, potpisani ugovori vredni 100 milijardi dolara

Vreme čitanja: oko 3 min.

Uprkos problemima sa kojima se Boeing - od posledica incidenta na letu AS1282 preko optužbi za degradiranje kvaliteta proizvodnje i limita FAA, američka kompanija dobila je nekoliko veoma značajnih porudžbina

  • 0
Airbus VS Boeing Foto: Shutterstock

Međunarodni sajam vazduhoplovstva u Farnboru danas zatvara vrata za posetioce. Dok proizvođači aviona, avio-kompanije i druge firme usko vezane za vazduhoplovni sektor polako napuštaju Farnboro, dobar je trenutak da se sumiraju utisci sa ovogodišnjeg sajma.

Prema procenama asocijacije ADS Group, na sajmu Farnborough International Airshow 2024 su od ponedeljka do četvrtka potpisani ugovori vredni 81,5 milijardi funti - odnosno nešto manje od 105 milijardi dolara. Reč je, između ostalog, o poslovima prodaje preko 250 letelica i više od 800 avio-motora vrednih 8,23 milijarde dolara, preneo je Simple Flying.

Boeing ostvario veliki uspeh

Uprkos velikim problemima sa kojima se Boeing suočava ove godine - od posledica incidenta na letu Alaska Airlines AS1282 preko optužbi za degradiranje kvaliteta proizvodnje i limita Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo, američka kompanija dobila je nekoliko veoma značajnih porudžbina.

Korean Air je već prvog dana sajma potpisao ugovor za 40 novih širokotrupnih Boeing aviona. Korejska nacionalna avio-kompanija naručila je 20 Boeing 777-9 kao i 20 Boeing 787-10. Aranžman sa Boeingom podrazumeva i prava kupovine za još deset Dreamliner aviona, o čemu je Aero.rs detaljnije pisao.

Boeing je istog dana prodao i 10 B787-9 Japan Airlinesu koja je veliki korisnik Dreamliner aviona. Američka fabrika dogovorila je isporuke najmanje dva B737 MAX 10 prevozniku Luxair.

Dobre vesti za Boeing nastavile su se i tokom narednih dana sajma u Farnborou.

Boeing 777X Foto: Shutterstock/Falcons Spotters

Boeing je objavio da će isporučiti dodatnih 20 B777-9 za Qatar Airways. Mada je ugovor za ove avione potpisan ranije ove godine, Qatar Airways je u bazi podataka Boeinga bio zabeležen kao "neidentifikovani" kupac. Portal Aero.rs opširnije je pisao o porudžbini Qatar Airways kao i budućem sastavu njegove B777X flote.

Macquarie AirFinance takođe je sklopio ugovor sa američkim proizvođačem za kupovinu 20 B737 MAX.

Airbus A330neo konačno se prodaje

Boeingov konkurent sa druge strane Atlantika, Airbus, je takođe ostvario dobar rezultat na sajmu u Farnborou.

Kao i u prošlosti, najveća zainteresovanost avio-kompanija vlada za letelicama iz A320neo porodice aviona.

Airbus A320neo © AIRBUS S.A.S / FIXION

Među prvim ugovorima koje je Airbus potpisao u Farnborou jeste onaj sa lizing kućom SMBC Aviation Capital. Ova firma naručila je od Airbusa 22 A320neo čime se njen portfolio aviona ovog tipa popeo na 42.

Drukair iz Butana takođe je zainteresovan za avione evropskog proizvođača. Dve strane su prvog dana Sajma potpisale memorandum o razumevanju za tri A320neo kao i dva A321XLR koji je nedavno dobio sertifikat tipa od Evropske agencije za bezbednost vazduhoplovstva.

Da se A320neo i njegovi derivati prodaju izuzetno dobro nije tajna, ali isto se ne može reći za širokotrupni A330neo koji do sada nije pronašao put do velikog broja kupaca.

Vietjet Airbus A330neo Foto: airbus.com

Memorandum o razumevanju za A330neo sklopljen sa prevoznikom VietJet tokom Sajma vazduhoplovstva u Singapuru sada je rezultirao i porudžbinama za avione. Vijetnamska niskotarifna avio-kompanija potpisala je ugovor o nabavci 20 A330-900.

Prodajni tim Airbusa bio je uspešan i u pregovorima sa Virgin Atlanticom. Briatnska avio-kompanija naručila je sedam dodatnih A330neo o čemu je Aero.rs tada pisao.

Nove avione kupio je i Japan Airlines.

Japan Airlines Foto: Shutterstock/viper-zero

Sa prevoznikom iz Tokija postignut je dogovor za isporuku 20 A350-900 kao i jedanaest A321neo. Širokotrupni avioni će se koristiti na međunarodnim linijama iz Japana dok će A321neo leteli na domaćim rutama, saopštio je Airbus.

Prijatno iznenađenje na sajmu bio je i Berniq Airways - avio-kompanija iz Libije koja je kupila šest letelica iz A320neo porodice aviona.

Pri kraju sajma u Farnboru stigla je i vest da je saudijska niskotarifna avio-kompanija Flynas potpisala memorandum o razumevanju za 90 aviona. Reč je potencijalnoj budućoj porudžbini za 75 A320neo i 15 A330neo kao i opcijama za dodatne letelice.

Kako su prošli ostali?

Proizvođač turboelisnih aviona ATR potpisao je Air Tahiti ugovor za prodaju četiri letelice tipa ATR 72-600. Francusko-italijanska firma potpisala je sa Ethiopian MRO pismo o namerama za razvoj servisnog centra za ATR avione u Africi.

Ministarstvo odbrane Holandije je potpisalo ugovor za devet aviona Embraer C-390 Millennium u saradničkoj kupovini sa Austrijom. Sporazum, formalizovan na ovogodišnjem Farnborough Airshowu deo je projekta pod nazivom Zamena taktičkih transportnih kapaciteta.

U Farnborou je takođe sklopljen sporazum između KLM i kompanije ZeroAvia koja razvija avio-motore pogonjene vodonikom. Dve strane dogovorile su zajednička testiranja aviona sa ZA2000 motorima u realnim uslovima eksploatacije.

KLM namerava da obavi probni let vodoničnim avionom 2026. godine.

(Aero.rs)

Video: Aero.rs u kokpitu Prince Aviation Citation M2: Fridrishafen - Beograd

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>