• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi Airbus A220 za Croatia Airlines stigao u Zgareb: Evo kako je tekao put od Montreala do Hrvatske

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Zagrebu je bila organizovana svečana ceremonija dočeka novog aviona. Nakon sletanja, Airbus A220 za Croatia Airlines dobio je takozvani vodeni pozdrav

  • 0

Na aerodrom Zagreb jutros je sleteo prvi Airbus A220-300 za Croatia Airlines. Svega dan nakon formalnog preuzimanja aviona od firme Air Lease Corporation, A220 je stigao u svoju novu bazu na zagrebačkom aerodromu (ZAG).

Avion registracije 9A-CAE, koji će prema najavama zvaničnika Croatia Airlines nositi ime Zagreb, sleteo je na aerodrom Pleso u 10:01.

U Zagrebu je organizovana svečana ceremonija dočeka novog aviona. Nakon sletanja, Airbus A220 za Croatia Airlines dobio je takozvani vodeni pozdrav vatrogasne službe na aerodromu u glavnom gradu Hrvatske.

Avion je trenutno parkiran ispred hangara Croatia Airlines Technical Services-a.

Na aerodromu Pleso, su pored zvaničnika Croatia Airlines bili prisutni i predsednik hrvatske vlade Andrej Planković, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Preko "bare" sa regionalnim avionom

Avion 9A-CAE poleteo je juče sa aerodroma Mirabel (YMX) u Kanadi u 22:15 po srednjoevropskom vremenu ka Danskoj. Na aerodromu u Kopenhanegu (CPH) obavljeno je tehničko zaustavljanje, radi dopune gorivom, pre nego što je avion poleteo ka Zagrebu u 08:18, prema podacima FlightRadar24.

Putovanje od Kopenhagena do Zagreba trajalo je sat vremena i 43 minuta.

Let od Montreala, odnosno Airbusove fabrike u Mirabelu, do Kopenhagena trajao je gotovo sedam sati, a novi A220-300 prevalio je distancu od 5.817 kilometara.

Dolazak 9A-CAE u Zagreb Foto: FlightRadar24

Deklarisnani dolet aviona je 6.297 kilometara i on nije dovoljan da se bez zaustavljanja obavi let između Montreala i Zagreba koji su udaljeni 6.585 kilometara.

Prilikom preleta iznad Atlantskog okeana novi avion hrvatske nacionalne avio-kompanije leteo je na maksimalnoj visini od 41.000 stopa, odnosno nešto ispod 12.500 metara.

Croatia Airlines sa novom flotom aviona

U narednih nekoliko godina Croatia Airlines namerava da u potpunosti obnovi flotu aviona. Umesto aviona iz porodice A320ceo i De Havilland Canada DHC-8 Dash 8, hrvatska avio-kompanija planira da se u potpunosti osloni na A220, kako na veću varijantu -300 tako i na manju -100.

Croatia Airlines putem dugoročnih lizing aranžmana treba da preuzme 15 A220.

Najavljeni dolazak Airbus A220 u flotu bio je povod da Croatia Airlines uvede određene izmene kada je u pitanju vizuelni identitet i sam kabinski proizvod.

Avio-kompanija iz Zagreba je nedavno objavila novi izgled logotipa, podelila je rendere izgleda budućih putničkih kabina i spoljašnjosti aviona o čemu možete pročitati u posebnoj vesti na Aero.rs.

Očekuje se da avion uđe u redovan saobraćaj 6. avgusta letom od Zagreba do Splita (SPU).

(Aero.rs)

Video: Galeb Team Soko G2 Galeb na aeromitingu CIAV2024: Snimak sa krila aviona!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>