• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Croatia Airlines ipak bez unificirane flote: Pored A220 planira se najam turboelisnih aviona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Prema rečima direktora, Croatia Airlines planira da do 2026. godine nađe partnersku avio-kompaniju koja će za njega obavljati kratke letove u mreži poput onih ka Sarajevu, Beču i Osijeku

  • 0
Croatia Airlines DHC 8 Foto: Wikipedia/Julian Herzog

Prvi Airbus A220 za Croatia Airlines stigao je juče u Zagreb što je bio povod za veliku proslavu na aerodromu Pleso. Dok se sležu utisci o novom avionu, menadžment Croatia Airlines otkrio je planove za budući izgled flote.

Mada je hrvatska avio-kompanija nameravala da unificira flotu, odnosno leti sa isključivo jednim tipom aviona, tako nešto se prema svemu sudeći još uvek neće dogoditi.

Generalni direktor Croatia Airlines Jasmin Bajić izjavio je da avio-kompanija namerava da nabavi turboelisne avione po modelu kratkoročnog lizing aranžmana (wet-lease) koji će zameniti već postojeće letelice sličnih kapaciteta, preneo je Ex-Yu Aviation News.

ATR72 500 Salinger Igor

Prema rečima direktora, prevoznik iz Zagreba planira da do 2026. godine nađe partnersku avio-kompaniju koja će za njega obavljati kratke letove u mreži poput onih ka Sarajevu, Beču i Osijeku. Kako se radi o wet-lease vrsti najma, partnerska firma obezbediće avione i posade koji će leteti na linijama Croatia Airlines.

Hrvatska nacionalna avio-kompanija u svojoj floti već ima turboelisne avione De Havilland Canada DHC-8-400, tačnije njih šest, u čiju kabinu može da se smesti 76 putnika. Reč je o letelicama prosečne starosti 15,4 godina koje je Croatia Airlines nabavila putem operativnog lizing aranžmana.

Croatia Airlines Salinger Igor

Portal Ex-Yu Aviation piše da je flota DHC-8-400 u prvih sedam meseci ove godine obavila 8.601 letova dok su Airbus avioni saobraćali na njih 6.247.

Croatia Airlines do 2027. godine treba da leti sa 13 Airbusa A220-300 kapaciteta 149 putnika kao i sa dva manja A220-100 koja imaju 127 sedišta. Planiranim povlačenjem DHC-8-400 iz upotrebe, A220-100 postaće najmanji tip aviona u floti Croatia Airlines.

(Aero.rs)

Video: Prince Aviation instalirao Certus sistem u Cessna Citation 525: Peter Stein, Collins Aerospace

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>