• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istorija duga čitav vek se završava: ČSA prekida samostalne avio-operacije, napušta SkyTeam

Vreme čitanja: oko 1 min.

ČSA jedna je od najstarijih avio-kompanija koja još uvek leti. Osnovana je u oktobru 1923. godine kao nacionalni prevoznik tadašnje Čehoslovačke

  • 0
ČSA Czech Airlines Foto: Wikipedia/Aldo Bidini

Velike promene dešavaju se u avio-kompanji ČSA Czech Airlines, jednoj od najstarijih na svetu. Prevoznik osnovan pre više od jednog veka promenio je vlasničku strukturu, prekida samostalne avio-operacije i napušta SkyTeam alijansu.

ČSA će prestati samostalno sa obavlja letove krajem oktobra ove godine, a njen IATA kod "OK" više neće biti u upotrebi, preneo je portal Aero Time. U sklopu reogranizacije poslovanja češkog prevoznika, ČSA će 26. oktobra napustiti SkyTeam alijansu čiji je deo bio od 2001. godine.

Lokalni mediji pišu da će ČSA biti pretvorena u holding kompaniju, kao i da će avio-operacije preuzeti Smartwings - vlasnik posrnulog nacionalnog prevoznika. Mada će ČSA brendirani avioni nastaviti da lete i u bliskoj budućnosti, letovi će se obavljati sa AOC (Air Operator Certificate) Smartwings, koristeći kod "QS".

Smartwing Shutterstock

Češka kompanija će zadržati svoje ime i brend.

ČSA Czech Airlines trenutno koristi dva Airbus A320. Jedan leti na redovnim linijama od Praga (PRG) ka Madridu (MAD) i Parizu (CDG) dok drugi obavlja letove za Smartwings. Uprkos tome što će ČSA prestati sa samostalnim avio-operacijama, Smartwings ne odustaje od nabavke četiri nova Airbus A220-300, preneo je ch-aviation.

Veruje se da će ovi avioni leteti pod QS kodom.

ČSA jedna je od najstarijih avio-kompanija koja još uvek leti. Osnovana je u oktobru 1923. godine kao nacionalni prevoznik tadašnje Čehoslovačke. Letovi su prekinuti 1939. godine, a već 1948. godine avio-kompanija je nastavila sa poslovanjem, piše Aero Time.

Pandemija korona virusa bila je prektretnica za ČSA - 2021. godine proglašen je bankrot. Vlasništvo nad prevoznikom preuzeli su Smartwings i Prague City Air.

(Aero.rs)

Video: TAROM Boeing 737-700

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Aero Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>